LO föreslår kraftigt höjd a-kassa

A-KASSAN2013-08-30

LO föreslår en reformering av a-kassan i tre steg. Taket i försäkringen ska höjas så att sju av tio löntagare får 80 procent av lönen i ersättning från 2016, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter.

Regeringen vältrar över alltmer ansvar för ett komplext samhällsproblem som arbetslöshet på enskilda individer, skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande, Ola Pettersson, chefsekonom, och Ulrika Vedin, utredare, i en gemensam debattartikel:

”Väl utformade regler för krav, kontroll och sanktioner i arbetslöshetsförsäkringen gör försäkringen stabil. Det är nyckeln till att de allra flesta av oss är villiga att bidra till den, trots att vi kanske inte drabbas av arbetslöshet.”

Därför vill LO se en a-kassa med hög ersättning, i kombination med väl avvägda krav, kontroller och sanktioner. Det första steget mot en reformerad arbetslöshetsförsäkring skulle tas vid årsskiftet, genom att taket i a-kassan höjs från 18 700 till 25 000 kronor i månadslön. 1 januari 2015 höjs taket till 29 500 kronor och 1 januari 2016 till 34 000 kronor, enligt LOs plan. Målet är att de allra flesta löntagare ska få 90 procent av lönen i arbetslöshetsersättning.

”Från 2014 bör en ny inriktning för arbetsmarknadspolitiken sjösättas, för att utvecklas vidare under 2015 och 2016. Politiken bör utformas i nära samverkan med arbetsmarknadens parter och ta utgångspunkt i forskningen”, skriver de tre LO-företrädarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa Facket
Inlagt av Anna (ej verifierad) sön, 09/06/2015 - 00:03
Hej! Alla får inte höjd a-kassa och det finns ett A-B lag så det är dåligt vissa har varit med sedan 90-talet och funderar gå ur A-kassan då det inte är till nytta. Har man en A-kassa på 515 före skatt med 65 procent. och är utförsäkrad sedan ett år och har aktivitetsttöd med studier får man ingen höjd A-kassa. Dåligt! Man sant! Det verkar inte funnas någon jämnlikhet i samhället.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA