Miljödepartementet riskerar ett vite på 100 000 kronor om det inte vidtar åtgärder för en bättre arbetsmiljö.
Bild: Mostphotos
Miljödepartementet riskerar ett vite på 100 000 kronor om det inte vidtar åtgärder för en bättre arbetsmiljö.

Miljödepartementet riskerar vite

REGERINGSKANSLIET2019-08-27

Arbetsmiljöverket kräver i ett föreläggande att miljödepartementet vidtar åtgärder för en bättre arbetsmiljö. Annars hotar ett vite på 100 000 kronor.

Som Publikt rapporterat gjorde Arbetsmiljöverket redan för ett år sedan en inspektion på miljödepartementet, efter anmälan från de lokala skyddsombuden. Problemen gäller främst långvarigt hög arbetsbelastning på grund av sakanslagen i budgeten ökat kraftigt utan att personalresurserna ökat. Anställda har också berättat om upplevelser av kränkande särbehandling.

Efter ytterligare en inspektion i maj i år slog Arbetsmiljöverket fast att de åtgärder som arbetsgivaren genomfört inte räcker. De enhetsvisa handlingsplaner som tagits fram är inte tillräckligt konkreta, anser tillsynsmyndigheten.

Departementet måste därför göra nya, konkreta riskbedömningar för varje enhet samt bedöma om riskerna för ohälsa och olycksfall är allvarliga eller inte. Arbetsplatsen avkrävs också en tidsatt handlingsplan för de arbetsmiljöinsatser som inte kan genomföras omedelbart.

Senast 2 december måste miljödepartementet redovisa att man uppfyllt kraven, annars utdöms ett vite på 100 000 kronor.

Den nya bedömningen från Arbetsmiljöverket görs bland annat mot bakgrund av den senaste större medarbetarundersökningen på departementet, som gjordes i mars i år. Resultaten har försämrats påtagligt på flera områden sedan 2015.

Exempelvis anser betydligt färre att den överordnade ledningen anger en tydlig riktning för verksamheten och organiserar arbetet effektivt. Ett index för arbetsbelastning och egenkontroll ger ett sämre utfall än tidigare, liksom NMI, nöjd medarbetarindex. Andelen som säger sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling och trakasserier har också ökat över tid.

Anna Forssblad, STs sektionsordförande på miljödepartementet, säger att hon inte är förvånad över föreläggandet.

– Arbetsmiljöverket har även vid tidigare inspektion ifrågasatt departementets verktyg och metoder för dokumentation. Vi ser fram emot att de uppdateras och förbättras. De är framtagna centralt inom Regeringskansliet, så bättre verktyg kommer att gynna arbetsmiljöarbetet på alla departement.

Hon är dock orolig för att arbetet kan fördröjas i väntan på departementets nya ordinarie personalchef, som ska vara på plats i slutet av september.

Publikt har sökt den tillförordnade personalchefen Maria Lanner för en kommentar, men hon vill inte tala med Publikt. Hon skriver i ett mejl att departementet har vidtagit flera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, såsom handlingsplaner för enheterna och återkommande kortare medarbetarsamtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA