Departement måste förbättra arbetsmiljön

REGERINGSKANSLIET2018-09-13

Arbetsmiljöverket ställer krav på åtgärder inom miljö- och energidepartementet efter att arbetsmiljöombuden gjort en anmälan om ett hårt pressat arbetstempo. Ett av kraven är att en extern expert anlitas för att förbättra arbetsmiljön.

Arbetsmiljöombuden och fackliga företrädare på miljö- och energidepartementet har under flera år påpekat den höga arbetsbelastningen på departementet. När departementsledningen i oktober förra året informerade om krav på nedskärningar slog arbetsmiljöombuden larm. De framhöll att budgeten för miljöpolitiken fördubblats för 2018 jämfört med tidigare år.

”Att ingen given ökning av förvaltningsanslaget genomförs för att matcha den kraftigt ökade budgeten är för oss arbetsmiljöombud obegripligt”, sägs det i framställan till arbetsgivaren.

Ledningen utarbetade en handlingsplan, men den gav inte önskad effekt och på försommaren gjorde arbetsmiljöombuden en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Problemen eskalerade. Medarbetare flaggade till oss förtroendevalda om högsjuknärvaro, kränkande särbehandling och att de mådde allt sämre, berättar STs sektionsordförande Anna Forssblad.

Huvudorsaken till anmälan är arbetsbelastningen, anser hon.

– Den höga arbetsbelastningen verkar ha normaliserats på ett sätt som inte är hälsosamt.

Vid sin inspektion beslutade Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska undersöka en rad faktorer i arbetsmiljön, såsom krav kontra resurser, psykiskt påfrestande arbetssituationer, arbetstider och faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

Arbetsmiljöverket slår också fast att departementet måste anlita en extern sakkunnig person i arbetet. Enligt Anna Forssblad är det tänkt att den externa konsulten till att börja med ska göra en arbetsmiljöenkät bland departementets anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA