Annons:
Foto: Nadja Hallström
Film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Östergrens gentleman utmaning för Dencik

I den nya storfilmen Gentlemen kliver David Dencik in i rollen som excentrikern Henry Morgan. Filmen är baserad på Klas Öster­grens succéroman, en lustfylld och mörk historia om ett svunnet Sverige.

Filmbolaget har pressdagar inför Gentle­men på anrika Berns i Stockholm. En vänlig och vältalig David Dencik möter i spegelsalen, som glänser av forntida prakt – precis som bröderna Morgans extravaganta våning i Gentle­men. Vid bordet intill intervjuas Ruth Vega Fernandez som i filmen spelar den vackra och undflyende Maud, som Henry är närmast besatt av. I hennes liv finns dock också en av berättelsens gangsters – en industrimagnat med välputsad fasad som i det fördolda bedriver en smutsig handel.

Först när David Dencik hörde talas om filmprojektet läste han romanen Gentlemenoch fastnade i dess intrikat spunna nät.

– Det är en gåtfullberättelse som tar avstamp i ett svenskt femtiotal. I vindlande turer rör den sig mellan krigshot, vapenexport, spioneri, kärlek till boxning och konstnärsdrömmar som kraschar. Allt ackompanjerat av själfull jazz.

I Gentlemensommarjobbar den unge författarens alter ego, Klas Östergren, på en golfklubb. När han flyttar in hos Henry Morgan och hans bror Leo, som är poet och tung drogmissbrukare, startar en lång händelsekedja.

– Levnadsglade Henry Morgan som befinner sig i en hittepå-värld är även lite sorglig, fortsätter David Dencik. Henry Morgan har inget jobb, älskar en kvinna som inte kan bli hans, de enda vänner han har är äldre kufar i kvarteret. Det starka bandet till brodern Leo förankrar ändå Henry i verkligheten. Det övervinner allt motstånd.

David Dencik har tidigare arbetat med regissören Mikael Marcimain i de prisbelönta tv-serierna Lasermannen och Upp till kampoch den hyllade filmen Callgirl. Den hett eftertraktade huvudrollen i Gentlemen fick han dock genom »ett demokratiskt förfarande«. Han provfilmade, liksom gräddan av Sveriges skådespelare.

På sitt cv har David Dencik ett pärlband av roller på film, tv och teater. Många gånger har han spelat egen­artade solitärer, men även den gladlynte psykologen i den uppmärksammade danska tv-serien Lykke. För majo­riteten av svenska folket är han nog främst förknippad med gestalt­ningen av den kallsinnige massmördaren i Laser­mannen.

– Kritiker skrev att rollen som John Ausonius var ett verkligt kraftprov, men den var ganska enkel att göra, säger han. Den fiktiva rollen som Henry Morgan är betydligt svårare och mer mångfacetterad. Jag har fått använda hela min kapacitet som skådespelare och kunnat ta ut svängarna rejält.

För att gestalta en stilfull gentleman justerade David Dencik sitt utseende.

– Jag bar en tupé som får mitt hår att se tjockare och glansigare ut och ett tandskal – som det var ett helsike att få fast och ta loss – dolde glipan mellan mina tänder. Genom att träna boxning blev jag smidigare i kroppen.

Eftersom Henry Morgan ibland får spela piano i en jazzorkester och drömmer om att gå i sin berömde far »jazz­baronens« fotspår har David Dencik också tränat upp sitt pianospel. Även om det inte är han som spelar i filmen, ska handrörelserna se äkta ut.

David Dencik säger att det är en stor trygghet att Klas Östergren själv skrivit filmmanus och funnits med som »sparringpartner« under inspelningen. Ingen kan hävda att de har missbrukat hans historia.

– I intervjuer har Klas sagt att Gentle­men handlar om missbruk. Under arbetets gång har jag förstått vad han menar. Inte bara droger och alkohol missbrukas utan även Sveriges neutralitet, och människors förtroenden och utsatthet.

Gentlemenär en av de dyraste svenska filmer som gjorts och det finns höga förväntningar på resultatet.

– Jag är övertygad om att Mikael Marcimain lyckas levandegöra denna udda historia, säger David Dencik. Han är en lyhörd och skicklig regis­sör och i positiv mening en perfektio­nist. Miljöer som byggs upp ska ha exakt rätt stämning och tidsanda och när man äntligen tror sig vara klar med en scen kan han säga. »Jättefint, men vi ska göra en tagning till!« 

På TV nästa jul
Gentlemen har biopremiär 5 december. Filmen bygger på Klas Östergrens succé­roman med samma titel. Julen 2015 visas den som tv-serie, då även baserad på uppföljaren Gangsters. För regi står Mikael Marcimain. I de ledande rollerna syns David Denick, Sverrir Gudna­son och Ruth Vega Fernandez.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.