Annons:
Foto: Nadja Hallström
Film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Östergrens gentleman utmaning för Dencik

I den nya storfilmen Gentlemen kliver David Dencik in i rollen som excentrikern Henry Morgan. Filmen är baserad på Klas Öster­grens succéroman, en lustfylld och mörk historia om ett svunnet Sverige.

Filmbolaget har pressdagar inför Gentle­men på anrika Berns i Stockholm. En vänlig och vältalig David Dencik möter i spegelsalen, som glänser av forntida prakt – precis som bröderna Morgans extravaganta våning i Gentle­men. Vid bordet intill intervjuas Ruth Vega Fernandez som i filmen spelar den vackra och undflyende Maud, som Henry är närmast besatt av. I hennes liv finns dock också en av berättelsens gangsters – en industrimagnat med välputsad fasad som i det fördolda bedriver en smutsig handel.

Först när David Dencik hörde talas om filmprojektet läste han romanen Gentlemenoch fastnade i dess intrikat spunna nät.

– Det är en gåtfullberättelse som tar avstamp i ett svenskt femtiotal. I vindlande turer rör den sig mellan krigshot, vapenexport, spioneri, kärlek till boxning och konstnärsdrömmar som kraschar. Allt ackompanjerat av själfull jazz.

I Gentlemensommarjobbar den unge författarens alter ego, Klas Östergren, på en golfklubb. När han flyttar in hos Henry Morgan och hans bror Leo, som är poet och tung drogmissbrukare, startar en lång händelsekedja.

– Levnadsglade Henry Morgan som befinner sig i en hittepå-värld är även lite sorglig, fortsätter David Dencik. Henry Morgan har inget jobb, älskar en kvinna som inte kan bli hans, de enda vänner han har är äldre kufar i kvarteret. Det starka bandet till brodern Leo förankrar ändå Henry i verkligheten. Det övervinner allt motstånd.

David Dencik har tidigare arbetat med regissören Mikael Marcimain i de prisbelönta tv-serierna Lasermannen och Upp till kampoch den hyllade filmen Callgirl. Den hett eftertraktade huvudrollen i Gentlemen fick han dock genom »ett demokratiskt förfarande«. Han provfilmade, liksom gräddan av Sveriges skådespelare.

På sitt cv har David Dencik ett pärlband av roller på film, tv och teater. Många gånger har han spelat egen­artade solitärer, men även den gladlynte psykologen i den uppmärksammade danska tv-serien Lykke. För majo­riteten av svenska folket är han nog främst förknippad med gestalt­ningen av den kallsinnige massmördaren i Laser­mannen.

– Kritiker skrev att rollen som John Ausonius var ett verkligt kraftprov, men den var ganska enkel att göra, säger han. Den fiktiva rollen som Henry Morgan är betydligt svårare och mer mångfacetterad. Jag har fått använda hela min kapacitet som skådespelare och kunnat ta ut svängarna rejält.

För att gestalta en stilfull gentleman justerade David Dencik sitt utseende.

– Jag bar en tupé som får mitt hår att se tjockare och glansigare ut och ett tandskal – som det var ett helsike att få fast och ta loss – dolde glipan mellan mina tänder. Genom att träna boxning blev jag smidigare i kroppen.

Eftersom Henry Morgan ibland får spela piano i en jazzorkester och drömmer om att gå i sin berömde far »jazz­baronens« fotspår har David Dencik också tränat upp sitt pianospel. Även om det inte är han som spelar i filmen, ska handrörelserna se äkta ut.

David Dencik säger att det är en stor trygghet att Klas Östergren själv skrivit filmmanus och funnits med som »sparringpartner« under inspelningen. Ingen kan hävda att de har missbrukat hans historia.

– I intervjuer har Klas sagt att Gentle­men handlar om missbruk. Under arbetets gång har jag förstått vad han menar. Inte bara droger och alkohol missbrukas utan även Sveriges neutralitet, och människors förtroenden och utsatthet.

Gentlemenär en av de dyraste svenska filmer som gjorts och det finns höga förväntningar på resultatet.

– Jag är övertygad om att Mikael Marcimain lyckas levandegöra denna udda historia, säger David Dencik. Han är en lyhörd och skicklig regis­sör och i positiv mening en perfektio­nist. Miljöer som byggs upp ska ha exakt rätt stämning och tidsanda och när man äntligen tror sig vara klar med en scen kan han säga. »Jättefint, men vi ska göra en tagning till!« 

På TV nästa jul
Gentlemen har biopremiär 5 december. Filmen bygger på Klas Östergrens succé­roman med samma titel. Julen 2015 visas den som tv-serie, då även baserad på uppföljaren Gangsters. För regi står Mikael Marcimain. I de ledande rollerna syns David Denick, Sverrir Gudna­son och Ruth Vega Fernandez.
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.