Annons:
Foto: Nadja Hallström
Film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Östergrens gentleman utmaning för Dencik

I den nya storfilmen Gentlemen kliver David Dencik in i rollen som excentrikern Henry Morgan. Filmen är baserad på Klas Öster­grens succéroman, en lustfylld och mörk historia om ett svunnet Sverige.

Filmbolaget har pressdagar inför Gentle­men på anrika Berns i Stockholm. En vänlig och vältalig David Dencik möter i spegelsalen, som glänser av forntida prakt – precis som bröderna Morgans extravaganta våning i Gentle­men. Vid bordet intill intervjuas Ruth Vega Fernandez som i filmen spelar den vackra och undflyende Maud, som Henry är närmast besatt av. I hennes liv finns dock också en av berättelsens gangsters – en industrimagnat med välputsad fasad som i det fördolda bedriver en smutsig handel.

Först när David Dencik hörde talas om filmprojektet läste han romanen Gentlemenoch fastnade i dess intrikat spunna nät.

– Det är en gåtfullberättelse som tar avstamp i ett svenskt femtiotal. I vindlande turer rör den sig mellan krigshot, vapenexport, spioneri, kärlek till boxning och konstnärsdrömmar som kraschar. Allt ackompanjerat av själfull jazz.

I Gentlemensommarjobbar den unge författarens alter ego, Klas Östergren, på en golfklubb. När han flyttar in hos Henry Morgan och hans bror Leo, som är poet och tung drogmissbrukare, startar en lång händelsekedja.

– Levnadsglade Henry Morgan som befinner sig i en hittepå-värld är även lite sorglig, fortsätter David Dencik. Henry Morgan har inget jobb, älskar en kvinna som inte kan bli hans, de enda vänner han har är äldre kufar i kvarteret. Det starka bandet till brodern Leo förankrar ändå Henry i verkligheten. Det övervinner allt motstånd.

David Dencik har tidigare arbetat med regissören Mikael Marcimain i de prisbelönta tv-serierna Lasermannen och Upp till kampoch den hyllade filmen Callgirl. Den hett eftertraktade huvudrollen i Gentlemen fick han dock genom »ett demokratiskt förfarande«. Han provfilmade, liksom gräddan av Sveriges skådespelare.

På sitt cv har David Dencik ett pärlband av roller på film, tv och teater. Många gånger har han spelat egen­artade solitärer, men även den gladlynte psykologen i den uppmärksammade danska tv-serien Lykke. För majo­riteten av svenska folket är han nog främst förknippad med gestalt­ningen av den kallsinnige massmördaren i Laser­mannen.

– Kritiker skrev att rollen som John Ausonius var ett verkligt kraftprov, men den var ganska enkel att göra, säger han. Den fiktiva rollen som Henry Morgan är betydligt svårare och mer mångfacetterad. Jag har fått använda hela min kapacitet som skådespelare och kunnat ta ut svängarna rejält.

För att gestalta en stilfull gentleman justerade David Dencik sitt utseende.

– Jag bar en tupé som får mitt hår att se tjockare och glansigare ut och ett tandskal – som det var ett helsike att få fast och ta loss – dolde glipan mellan mina tänder. Genom att träna boxning blev jag smidigare i kroppen.

Eftersom Henry Morgan ibland får spela piano i en jazzorkester och drömmer om att gå i sin berömde far »jazz­baronens« fotspår har David Dencik också tränat upp sitt pianospel. Även om det inte är han som spelar i filmen, ska handrörelserna se äkta ut.

David Dencik säger att det är en stor trygghet att Klas Östergren själv skrivit filmmanus och funnits med som »sparringpartner« under inspelningen. Ingen kan hävda att de har missbrukat hans historia.

– I intervjuer har Klas sagt att Gentle­men handlar om missbruk. Under arbetets gång har jag förstått vad han menar. Inte bara droger och alkohol missbrukas utan även Sveriges neutralitet, och människors förtroenden och utsatthet.

Gentlemenär en av de dyraste svenska filmer som gjorts och det finns höga förväntningar på resultatet.

– Jag är övertygad om att Mikael Marcimain lyckas levandegöra denna udda historia, säger David Dencik. Han är en lyhörd och skicklig regis­sör och i positiv mening en perfektio­nist. Miljöer som byggs upp ska ha exakt rätt stämning och tidsanda och när man äntligen tror sig vara klar med en scen kan han säga. »Jättefint, men vi ska göra en tagning till!« 

På TV nästa jul
Gentlemen har biopremiär 5 december. Filmen bygger på Klas Östergrens succé­roman med samma titel. Julen 2015 visas den som tv-serie, då även baserad på uppföljaren Gangsters. För regi står Mikael Marcimain. I de ledande rollerna syns David Denick, Sverrir Gudna­son och Ruth Vega Fernandez.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.