Annons:
»Butterfly«, textil, 1943–45.Bild:Anna Sievert
Design
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Österrikaren som satte färg på de borgerliga hemmen

Formgivaren Josef Frank är i dag starkt förknippad med Svenskt Tenn och god, borgerlig smak. Men det är egentligen inte ett självklart arv efter den mångsidige modernisten som nu uppmärksammas med en stor sommarutställning i Stockholm.
Josef Frank.
Ljusstaken Vänskaps­knuten.
Teheran.

Utställningen »Josef Frank: Mönster – möbler – måleri« på Millesgården i Stockholm visar bredden i Josef Franks konstnärskap. Hans stilbildande mönsterkonstruktioner placeras i ett konsthistoriskt sammanhang, nyfunna akvareller ställs ut och i skulpturparkens rabatter låter landskaps­arkitekten Ulf Nordfjell textilmönstret Aralia blomma i full prakt.

– Man tror att man vet något om Josef Frank när man börjar, men det öppnar sig hela tiden nya sidor av hans konstnärskap, säger intendenten Maria Wiberg.

Till utställningen öppnas också museets rosa envåningshus »Annes hus« för besökare. Huset byggdes för sekreteraren Anne Hedmark och inreddes av svenskt Tenn-duon Estrid Ericson och Josef Frank.

– Annars kan man bara titta in genom glasdörrarna, som i ett akva­rium. Men nu får man komma in en bit i rummen och se resultatet av hur de genom­förde sina inredningsidéer.

Det är ingen slump att skulptören Carl Milles 1951 gav duon uppdraget att inreda Annes hus. Josef Franks formgivning ses än i dag som en garant för kvalitet och god smak. Det är få svenska övre medelklasshem som inte har en lampskärm eller soffkudde sprungen ur den banbrytande österrikarens fantasi.

Inredningsarkitekten och journalisten Hedvig Hedqvist har skrivit om Josef Frank till bokserien »Svenska arkitekter och formgivare«. Han räknas till de mest inflytelserika svenska formgivarna, trots att han redan var en känd arkitekt när han som 50-åring kom med sin svenska fru till Stockholm på flykt undan nazismen. Estrid Ericson, som hade grundat Svenskt Tenn något decennium tidigare, knöt honom genast till sig.

– Josef Franks styrka låg i en klassisk bildning och känsla för funktion och skönhet. Dessutom hade han ett absolut gehör för proportioner, säger Hedvig Hedqvist.

Vi träffas på flaggskeppet Svenskt Tenn på Strandvägen 5 i Stockholm. En tidig torsdagsförmiddag är de sobert svartklädda försäljarna fler än kunderna. En parant dam pekar ut den ena möbeln efter den andra för sin make medan vi banar oss väg mot tesalongen en trappa upp. Här går en storblommig schäslong loss på 47 000 kronor.

Den ingår i det stilbildande inredningsideal som Josef Frank gav namnet »accidentism« och som Ester Eric­son anammade. Kännetecknet är en konstnärlig krock av färgglada mönster och influenser från olika epoker och stilar – helt i linje med det »lite Ikea, lite Svenskt Tenn, lite loppis och något ärvt«-mixande som omhuldas av dagens inredningsgurus.

Hedvig Hedqvist var praktikant på Svenskt Tenn i slutet av 1950-talet och minns Josef Frank som en förtjusande herre.

– Men en gång kom vi på kant med varandra. Det var när jag berömde Arne Jacobsen och hans Myranstolar. Det gillade han inte!

Stålrörsmöbler betraktade Josef Frank som ett hot mot mänskligheten. Den franske arkitektens Le Corbu­siers idéer om hemmet som en »boende­maskin« likaså – inredningen skulle placera social trivsel i centrum.

Filosofin gällde inte bara de bättre bemedlade. Efter första världskriget engagerade sig den unge arkitekten i det socialdemokratiska bostadsbyggandet i Wien och ritade allt från små radhus för arbetare till stora bostadskomplex.

Varför har då Josef Frank kommit att bli formgivare för en smal publik med tjock plånbok?

– Han hamnade på sätt och vis i klorna på Estrid Ericson och hennes Strandvägspublik, säger Hedvig Hedqvist. Ponera att KF och HSB i stället hade givit Josef Frank uppdrag, vad hade det inneburit?

Men några sådana uppdrag fick Josef Frank alltså inte, inte heller gavs han möjlighet att realisera offentliga byggnader i sin nya hemstad. En österrikare från en judisk familj stod inte högt i kurs under den oroliga mellankrigstiden.

Du menar att han inte anlitades på grund av antisemitism?

– Frågan är vilka som vågade att inte vara antisemitiska under den här tiden? Dessutom ska man veta att det rådde lågkonjunktur och att det fanns få uppdrag att konkurrera om, säger Hedvig Hedqvist.

Även utan uppdrag var Josef Frank konstant verksam – det finns över 2 000 möbelskisser och 160 textila mönster bevarade i Svenskt Tenns arkiv.

– Vi koncentrerar oss på mönster och måleri. Josef Franks egensinniga stil och glädje för färg och form genom­syrar allt han skapade, en del av tygmönstren är helt galna, säger Maria Wiberg på Millesgården.

Några av formgivarens mest älskade mönster finns med i de 50 som han uppvaktade Estrid Ericson med på hennes 50-årsdag. För visst var samarbetet med Svenskt Tenn också en välsignelse, konstaterar Hedvig Hedqvist när vi 48 år efter Josef Franks död lämnar en nu välfylld butik.

Ämnen: Kultur
Josef Frank
  • Levde: 1885-1967
  • Smeknamn: Pepi.
  • Familj: Var gift med svenskan Anna Sebenius. Paret fick inga barn och Josef Franks verk förvaltas i dag av Svenskt Tenn.
  • Stor­säljare: Mönstret Teheran och ljusstaken Vänskapsknuten är de mest populära Frank­produkterna på Svenskt Tenn just nu.
  • Aktuell: Utställningen »Josef Frank: Mönster – möbler – måleri« på Millesgården i Stockholm pågår till och med 2 oktober.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.