Annons:
»Butterfly«, textil, 1943–45.Bild:Anna Sievert
Design
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Österrikaren som satte färg på de borgerliga hemmen

Formgivaren Josef Frank är i dag starkt förknippad med Svenskt Tenn och god, borgerlig smak. Men det är egentligen inte ett självklart arv efter den mångsidige modernisten som nu uppmärksammas med en stor sommarutställning i Stockholm.
Josef Frank.
Ljusstaken Vänskaps­knuten.
Teheran.

Utställningen »Josef Frank: Mönster – möbler – måleri« på Millesgården i Stockholm visar bredden i Josef Franks konstnärskap. Hans stilbildande mönsterkonstruktioner placeras i ett konsthistoriskt sammanhang, nyfunna akvareller ställs ut och i skulpturparkens rabatter låter landskaps­arkitekten Ulf Nordfjell textilmönstret Aralia blomma i full prakt.

– Man tror att man vet något om Josef Frank när man börjar, men det öppnar sig hela tiden nya sidor av hans konstnärskap, säger intendenten Maria Wiberg.

Till utställningen öppnas också museets rosa envåningshus »Annes hus« för besökare. Huset byggdes för sekreteraren Anne Hedmark och inreddes av svenskt Tenn-duon Estrid Ericson och Josef Frank.

– Annars kan man bara titta in genom glasdörrarna, som i ett akva­rium. Men nu får man komma in en bit i rummen och se resultatet av hur de genom­förde sina inredningsidéer.

Det är ingen slump att skulptören Carl Milles 1951 gav duon uppdraget att inreda Annes hus. Josef Franks formgivning ses än i dag som en garant för kvalitet och god smak. Det är få svenska övre medelklasshem som inte har en lampskärm eller soffkudde sprungen ur den banbrytande österrikarens fantasi.

Inredningsarkitekten och journalisten Hedvig Hedqvist har skrivit om Josef Frank till bokserien »Svenska arkitekter och formgivare«. Han räknas till de mest inflytelserika svenska formgivarna, trots att han redan var en känd arkitekt när han som 50-åring kom med sin svenska fru till Stockholm på flykt undan nazismen. Estrid Ericson, som hade grundat Svenskt Tenn något decennium tidigare, knöt honom genast till sig.

– Josef Franks styrka låg i en klassisk bildning och känsla för funktion och skönhet. Dessutom hade han ett absolut gehör för proportioner, säger Hedvig Hedqvist.

Vi träffas på flaggskeppet Svenskt Tenn på Strandvägen 5 i Stockholm. En tidig torsdagsförmiddag är de sobert svartklädda försäljarna fler än kunderna. En parant dam pekar ut den ena möbeln efter den andra för sin make medan vi banar oss väg mot tesalongen en trappa upp. Här går en storblommig schäslong loss på 47 000 kronor.

Den ingår i det stilbildande inredningsideal som Josef Frank gav namnet »accidentism« och som Ester Eric­son anammade. Kännetecknet är en konstnärlig krock av färgglada mönster och influenser från olika epoker och stilar – helt i linje med det »lite Ikea, lite Svenskt Tenn, lite loppis och något ärvt«-mixande som omhuldas av dagens inredningsgurus.

Hedvig Hedqvist var praktikant på Svenskt Tenn i slutet av 1950-talet och minns Josef Frank som en förtjusande herre.

– Men en gång kom vi på kant med varandra. Det var när jag berömde Arne Jacobsen och hans Myranstolar. Det gillade han inte!

Stålrörsmöbler betraktade Josef Frank som ett hot mot mänskligheten. Den franske arkitektens Le Corbu­siers idéer om hemmet som en »boende­maskin« likaså – inredningen skulle placera social trivsel i centrum.

Filosofin gällde inte bara de bättre bemedlade. Efter första världskriget engagerade sig den unge arkitekten i det socialdemokratiska bostadsbyggandet i Wien och ritade allt från små radhus för arbetare till stora bostadskomplex.

Varför har då Josef Frank kommit att bli formgivare för en smal publik med tjock plånbok?

– Han hamnade på sätt och vis i klorna på Estrid Ericson och hennes Strandvägspublik, säger Hedvig Hedqvist. Ponera att KF och HSB i stället hade givit Josef Frank uppdrag, vad hade det inneburit?

Men några sådana uppdrag fick Josef Frank alltså inte, inte heller gavs han möjlighet att realisera offentliga byggnader i sin nya hemstad. En österrikare från en judisk familj stod inte högt i kurs under den oroliga mellankrigstiden.

Du menar att han inte anlitades på grund av antisemitism?

– Frågan är vilka som vågade att inte vara antisemitiska under den här tiden? Dessutom ska man veta att det rådde lågkonjunktur och att det fanns få uppdrag att konkurrera om, säger Hedvig Hedqvist.

Även utan uppdrag var Josef Frank konstant verksam – det finns över 2 000 möbelskisser och 160 textila mönster bevarade i Svenskt Tenns arkiv.

– Vi koncentrerar oss på mönster och måleri. Josef Franks egensinniga stil och glädje för färg och form genom­syrar allt han skapade, en del av tygmönstren är helt galna, säger Maria Wiberg på Millesgården.

Några av formgivarens mest älskade mönster finns med i de 50 som han uppvaktade Estrid Ericson med på hennes 50-årsdag. För visst var samarbetet med Svenskt Tenn också en välsignelse, konstaterar Hedvig Hedqvist när vi 48 år efter Josef Franks död lämnar en nu välfylld butik.

Ämnen: Kultur
Josef Frank
  • Levde: 1885-1967
  • Smeknamn: Pepi.
  • Familj: Var gift med svenskan Anna Sebenius. Paret fick inga barn och Josef Franks verk förvaltas i dag av Svenskt Tenn.
  • Stor­säljare: Mönstret Teheran och ljusstaken Vänskapsknuten är de mest populära Frank­produkterna på Svenskt Tenn just nu.
  • Aktuell: Utställningen »Josef Frank: Mönster – möbler – måleri« på Millesgården i Stockholm pågår till och med 2 oktober.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.