Annons:
Vinlotterierna har pågått under flera år, enligt Sten-Anders Jakobsson, kommissarie och gruppchef i Fyrbodal som hanterat internanmälan. Personalen har samlat in pengar, köpt ett antal vinflaskor och sedan lottat ut det på en fikarast varje torsdag.Bild:Getty Images
POLISEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarerTyck till!

Polisanställda hade vinlotteri i matsalen

Polisen i Fyrbodal har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.

En nyanställd reagerade på att de anställda i polisområde Fyrbodal i Polisens region väst samlades för ett vinlotteri i personalmatsalen varje torsdag, enligt en internanmälan.

Vinlotterierna har pågått under flera år, enligt Sten-Anders Jakobsson, kommissarie och gruppchef i Fyrbodal som hanterat internanmälan. Personalen har samlat in pengar, köpt ett antal vinflaskor och sedan lottat ut det på en fikarast under eftermiddagen.

– Det har uppfattats som ganska trivsamt men när det kom ett påpekande om att det inte kändes okej så bestämde vi oss för att upphöra med detta med omedelbar verkan, säger han till Publikt.

Mellan 20 och 30 personer från olika personalkategorier deltog i vinlotterierna, enligt Sten-Anders Jakobsson.

Hur resonerade man när vinlotterierna infördes?

– Det var långt före min tid så jag vet inte. Men det var väl en kul grej som man började med och sedan har det bara fortsatt, säger Sten-Anders Jakobsson.

Internanmälaren föreslår att arbetsgivaren bör förklara för de anställda varför det är en dålig idé att ha vinlotteri på arbetstid, ur ett arbetsmiljöperspektiv.

”Det finns risk för en problematik med kollegor som kan ha eller har alkoholmissbruk och spelmissbruk. Att detta arrangeras på arbetstid är för mig med flera häpnadsväckande och oroande”, skriver anmälaren.

Sten-Anders Jakobsson håller med om att det finns arbetsmiljörisker med vinlotterier.

– Helt korrekt påpekat. Det här är liksom inte ok, och vi ska inte utsätta våra medarbetare för detta hur länge man än har hållit på med det, säger han.

Redan samma dag som anmälan kom in togs ett ledningsbeslut om att vinlotterierna ska upphöra.

– Vi inom Polisen är människor vi också, men vi får vara noga med vad som gäller och sedan följa det, säger Sten-Anders Jakobsson.

Inlagt av Anna Eek tors, 12/19/2019 - 18:24
Hur kan man ens komma på att anmäla detta?? Hoppas verkligheten inte att ST stod bakom anmälan eller tryckte det var ok att anmäla....
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.