Vinlotterierna har pågått under flera år, enligt Sten-Anders Jakobsson, kommissarie och gruppchef i Fyrbodal som hanterat internanmälan. Personalen har samlat in pengar, köpt ett antal vinflaskor och sedan lottat ut det på en fikarast varje torsdag.
Bild: Getty Images
Vinlotterierna har pågått under flera år, enligt Sten-Anders Jakobsson, kommissarie och gruppchef i Fyrbodal som hanterat internanmälan. Personalen har samlat in pengar, köpt ett antal vinflaskor och sedan lottat ut det på en fikarast varje torsdag.

Polisanställda hade vinlotteri i matsalen

POLISEN2019-12-13

Polisen i Fyrbodal har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.

En nyanställd reagerade på att de anställda i polisområde Fyrbodal i Polisens region väst samlades för ett vinlotteri i personalmatsalen varje torsdag, enligt en internanmälan.

Vinlotterierna har pågått under flera år, enligt Sten-Anders Jakobsson, kommissarie och gruppchef i Fyrbodal som hanterat internanmälan. Personalen har samlat in pengar, köpt ett antal vinflaskor och sedan lottat ut det på en fikarast under eftermiddagen.

– Det har uppfattats som ganska trivsamt men när det kom ett påpekande om att det inte kändes okej så bestämde vi oss för att upphöra med detta med omedelbar verkan, säger han till Publikt.

Mellan 20 och 30 personer från olika personalkategorier deltog i vinlotterierna, enligt Sten-Anders Jakobsson.

Hur resonerade man när vinlotterierna infördes?

– Det var långt före min tid så jag vet inte. Men det var väl en kul grej som man började med och sedan har det bara fortsatt, säger Sten-Anders Jakobsson.

Internanmälaren föreslår att arbetsgivaren bör förklara för de anställda varför det är en dålig idé att ha vinlotteri på arbetstid, ur ett arbetsmiljöperspektiv.

”Det finns risk för en problematik med kollegor som kan ha eller har alkoholmissbruk och spelmissbruk. Att detta arrangeras på arbetstid är för mig med flera häpnadsväckande och oroande”, skriver anmälaren.

Sten-Anders Jakobsson håller med om att det finns arbetsmiljörisker med vinlotterier.

– Helt korrekt påpekat. Det här är liksom inte ok, och vi ska inte utsätta våra medarbetare för detta hur länge man än har hållit på med det, säger han.

Redan samma dag som anmälan kom in togs ett ledningsbeslut om att vinlotterierna ska upphöra.

– Vi inom Polisen är människor vi också, men vi får vara noga med vad som gäller och sedan följa det, säger Sten-Anders Jakobsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Inlagt av Anna Eek (ej verifierad) tors, 12/19/2019 - 18:24
Hur kan man ens komma på att anmäla detta?? Hoppas verkligheten inte att ST stod bakom anmälan eller tryckte det var ok att anmäla....

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA