Regeringen kräver helhetssyn på rättskedjan

RÄTTSVÄSENDET2019-10-04

Regeringen kräver att myndigheterna inom rättskedjan redovisar sin bedömning av hur de framtida volymerna inom verksamheterna kommer att utvecklas. Enligt regeringen krävs en helhetssyn på resursbehovet.

För att förstärka rättskedjeperspektivet uppdrar regeringen till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet att bedöma framtida verksamhetsvolymer. Enligt ett pressmeddelande från regeringen krävs större förståelse för hur myndigheterna i rättskedjan utgör delar av en större helhet, och analyser av vad det innebär för myndigheternas verksamheter och resursbehov. Det som händer i början av rättskedjan, då ett brott anmäls, har betydelse ända fram till verkställighet av straff i Kriminalvården.

Därför tar regeringen nu initiativ för att utveckla myndigheternas arbete med prognoser och bedömningar av framtidens verksamhetsvolymer. Enligt regeringens pressmeddelande är det viktigt mot bakgrund av den pågående satsningen på rättsväsendet. Regeringen pekar bland annat på utbyggnaden av Polismyndigheten, och det pågående arbetet med straffrättsliga reformer.

Regeringen påpekar att det behövs ett tydligare rättskedjeperspektiv för att satsningen på rättsväsendet ska få genomslag i hela rättskedjan och för att flaskhalsar ska undvikas. Gemensamma analyser är enligt pressmeddelandet centrala i bedömningarna av resursbehovet för respektive myndighet och för rättskedjan som helhet. Uppdraget ska redovisas i samband med budgetunderlagen för 2021–2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA