Riksrevisionen granskar polisens effektivitet

POLISEN2020-02-05

Riksrevisionen inleder en granskning av om polisens arbete med särskilt utsatta områden är ändamålsenligt. Enligt myndigheten finns tydliga indikationer på att polisen har stora svårigheter att fullgöra sina uppgifter.

Boende i utsatta områden upplever oftare problem med narkotikaförsäljning, bilbränder och annan synlig kriminalitet, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Otrygghet, lågt förtroende för rättsväsendet och en låg benägenhet att anmäla brott är några av konsekvenserna. Därför inleder Riksrevisionen nu en granskning om polisens arbete med särskilt utsatta områden räcker till.

Enligt Riksrevisionen upplever boende i utsatta områden väsentligt större otrygghet än boende i andra stadsområden. En majoritet av de kvinnor som bor i utsatta områden uppger att de är otrygga. Det är nästan dubbelt så många jämfört med kvinnor på andra platser i våra större städer. Andelen som uppger att de har förtroende för rättsväsendet är också lägre i utsatta områden.

”Det är känt att upplevelsen av att polisen är effektiv är den faktor som mest påverkar förtroendet för rättsväsendet. Om staten inte lyckas upprätthålla samhällets kärnvärden i dessa områden riskerar vi att få mycket stora skador när det gäller förtroendet för staten och människors välbefinnande”, påpekar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att det finns det tydliga indikationer på att polisnärvaron inte har ökat i de utsatta områdena, och att polisen har stora svårigheter att fullfölja sina uppgifter där. Trots att dessa områden sedan decennier har varit föremål för diverse satsningar med olika inriktning.

Den inledda granskningen kommer bland annat fokusera på om regeringen och Polismyndigheten har gett personalen förutsättningar att arbeta effektivt i särskilt utsatta områden samt om polisens arbetssätt är effektivt och anpassat till läget i dessa områden. Resultatet av granskningen ska publiceras i oktober 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Riksrevisorn (ej verifierad) lör, 02/08/2020 - 08:39
Jag blir tårögd, precis så ska systemet fungera.

Men frågan är ju sedan om någon vill bry sig om rapporten från tillsynen.

Det får man ju hoppas på, mem betvivlar starkt på det. Utifrån tidigare erfarenheter.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA