Risk för korruption med direktupphandlingar

KORRUPTION2015-08-14

Ett ökat antal direktupphandlingar kan leda till högre risk för korruption, skriver Konkurrensverkets chef Dan Sjöblom i en debattartikel. Myndigheter måste aktivt motverka korruption, anser han.

Sedan 2014 och fram till i dag har Konkurrensverket lämnat in 30 ansökningar om upphandlingsskadeavgift till domstol. Under samma period har Konkurrensverket fattat 31 tillsynsbeslut. Tillsammans handlar det om kontrakt värda minst 670 miljoner kronor, skriver generaldirektör Dan Sjöblom i Göteborgs-Posten:

”Och den siffran är ändå högst sannolikt bara toppen på isberget eftersom det finns många otillåtna direktupphandlingar som inte upptäcks och utreds av Konkurrensverket.”

Sverige har ansetts förskonat från korruption i samband med upphandling, men under de senaste åren har ett antal korruptionshärvor avslöjats. Ett exempel som Dan Sjöblom lyfter fram är upphandlingshärvan inom Kriminalvården, som ledde till fängelsedomar för flera inblandade.

”Mitt råd till upphandlande myndigheter och enheter är att ta detta problem på stort allvar och agera för att minimera risken. Detta kan åstadkommas genom att ni aktivt arbetar för att motverka korruption och att ni planerar era inköp för att undvika att hamna i tidsnöd och på så sätt minska risken för att ni tvingas genomföra ogenomtänkta och kanske otillåtna direktupphandlingar”, skriver Dan Sjöblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA