Risk för korruption när offentligt möter privat

MUTOR2020-01-20

Under 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.

Den typiske mutbrottslingen under 2019 var en 52-årig man inom privat sektor som försökte muta en man verksam inom offentlig sektor, skriver institutet i ett pressmeddelande. Den vanligaste mutan var pengar, följt av sakgåvor, fordon och nöjesresor.

”Inom sektorn transport och fordon ser vi bland annat domar rörande mutor till förarprövare, något som också dykt upp i domar de föregående två åren i högre utsträckning än tidigare. Mutgivaren har i dessa fall misslyckats med mutan och fällts, men det är en oroväckande trend om det blir vanligare med mutor för att försöka få ett körkort”, kommenterar institutets generalsekreterare Natali Engstam Phalén i pressmeddelandet.

Det samlade värdet av alla mutor i de upptäckta brotten under år 2019 uppgick enligt rapporten till närmare 4,9 miljoner kronor, men värdet på de olika mutorna skiljer sig väsentligt. Den dyraste mutan utgjordes av en fastighet värd 2,4 miljoner kronor som en vårdtagare överlät till en hemtjänstvårdare. Den billigaste mutan var en middag värd 450 kronor vardera till två fartygsinspektörer i samband med en inspektion.

”Svensk mutlagstiftning är sträng när det gäller förmåner till myndighetsutövare och även förmåner till lågt värde, som en middag, kan medföra mutbrottsansvar vid fel tillfälle. Anledningen till denna stränga syn är att skydda allmänhetens förtroende för hur det offentliga bedriver sin verksamhet”, påpekar Natali Engstam Phalén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Korruption Mutor
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA