Rörlig grupp mot hot och våld

SPÅRTRAFIK2012-11-13

En rörlig grupp på tio tågvärdar ska dubblera bemanningen på tågen i Skåne. Trafikhuvudmännen bakom Öresundståg skjuter till mer pengar. Men Arbetsmiljöverket har ännu inte gett lösningen klartecken.

Mellan åtta och tio tågvärdar i en rörlig grupp ska dubbelbemanna särskilt riskfyllda turer. Så bemöter Veolia och Öresundståg Arbetsmiljöverkets hot om förbud.

– Vi vill bidra med ökad täthet i bemanningen vid sidan av tekniska lösningar som exempelvis kameraövervakning, säger Gunnar Wulff, vd på Öresundståg.

De sju länstrafikhuvudmännen bakom Öresundståg skjuter till omkring fem miljoner kronor extra på årsbasis.

– Då ska det även räcka till att komplettera med ordningsvakter när det behövs, säger Gunnar Wulff.
Enligt honom har huvudskyddsombuden fått peka ut de särskilt riskfyllda tågen. Det rör sig främst om tåg mellan Malmö och Köpenhamn på kvällar och nätter.

Arbetsmiljöverket har ännu inte tagit ställning till om den rörliga gruppen är en tillräcklig satsning för att undanröja risken för hot och våld.

Publikt har inte lyckats nå STs huvudskyddsombud Malin Cato för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA