Veolia står fast vid varsel

SPÅRTRAFIK2012-10-10

Förbudet mot ensamarbete på Öresundstågen hänger i luften sedan Arbetsmiljöverket skärpt tonen. Men Veolia Transport, som sköter trafiken, fullföljer ändå varslet av 105 anställda.

Arbetsmiljöverket har beslutat om så kallad underrättelse om eventuellt förbud för ensamarbetande tågvärdar hos Veolia Transport i trafiken för Öresundståg. Därmed är det troligt att företaget inte får fortsätta låta tågvärdar ensamma visera biljetter efter klockan 8 på kvällen.

Företaget har varslat 105 anställda, främst tågvärdar. Uppsägningarna kom igång denna vecka, enligt affärschef Mikael Danielsson och Arbetsmiljöverkets skrivelse påverkar inte varslen, säger han.

– Man måste inte tolka det som att vi behöver dubbelbemanna. En annan lösning kan vara att ta bort arbetsuppgifterna som Arbetsmiljöverket pekar ut som riskfyllda. Vi för en dialog med beställaren Öresundståg om det och kommer att bemöta Arbetsmiljöverkets skrivelse. Helst vill vi slippa de här begränsningarna, säger Mikael Danielsson.

Om förbudet träder i kraft gäller det först och främst fram till 1 oktober nästa år. Förutom biljettvisering har Arbetsmiljöverket pekat ut arbetet med att skriva ut straffavgift för fuskåkare samt avvisning bråkiga resenärer som farliga arbetsmoment.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA