Sämre service där Arbetsförmedlingen stängt

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-11-28

Var fjärde kommun saknar ett lokalt arbetsförmedlingskontor. Det leder till sämre service för de arbetssökande, konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, efter en granskning.

Flera kommuner vittnar om otillräckligt stöd trots många arbetssökande, enligt den kartläggning som SKL har genomfört. Sedan 2015 har Arbetsförmedlingen succesivt minskat antalet kontor i landet. I ett 70-tal kommuner har Arbetsförmedlingen ingen fysisk närvaro. Myndigheten har stängt sina kontor som en del i en förnyelse som pågår på myndigheten. I vissa av de berörda kommunerna har flera hundra personer varit inskrivna i etableringsprogrammet, konstaterar SKL.

”Kommuner tar idag ett stort ansvar för arbetssökande och för nyanlända i etableringsprogrammet. Trots att det enligt dagens ordning är Arbetsförmedlingen som har det formella ansvaret för arbetsmarknadspolitiken. Därför påverkas kommunerna av vilka förändringar som myndigheten genomför. Speciellt viktigt är det för kommuner med många arbetssökande och nyanlända i etableringsprogrammet”, kommenterar Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL, i ett pressmeddelande.

I SKLs granskning har företrädare för sju kommuner från olika regioner intervjuats. I flera av dem får nyanlända och arbetssökande resa till någon annan kommun för att träffa en arbetsförmedlare. Några uppger att kommunens personal fått skjutsa personerna till grannkommunen för att de ska få det stöd de behöver.

”Arbetsförmedlingen behöver se över sin dimensionering av personal över landet, och var man har sina kontor. Det är kanske inte möjligt att ha ett arbetsförmedlingskontor öppet varje dag i alla kommuner, men samlokalisering mellan arbetsförmedlingen och kommunen kan vara ett effektivt sätt att möta behoven och upprätthålla servicen till medborgarna och kontakten med de lokala företagen”, anser Per-Arne Andersson.

Fakta om undersökningen

  • Kartläggningen visar att de flesta kommuner har ett arbetsförmedlingskontor som är öppet en eller några dagar i veckan.
  • Kontor som är öppet alla dagar i veckan förekommer i 66 kommuner.
  • 72 kommuner har inget kontor alls.
  • I 39 kommuner kan tid bokas med en arbetsförmedlare men det finns inget kontor för spontana besök.

Källa: SKL

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA