Annons:
Film
Kultur
AVJosefin Olevik0 kommentarerTyck till!

Skatan blir bio och tar semester

Kvarteret Skatan är lågbudgetsatsningen som svällde till en publiksuccé. Men hos huvudpersonerna står tiden stilla. Nu tar de sina trassliga relationer till bioduken.

Johan Glansbåda döttrar har fått en pysselbok och klipper och klistrar vid bordet intill intervjun, på Hotell Rival vid Mariatorget i Stockholm. David Batras dotter är på dagis. Det är småbarnsförälder-svårt att samla ihop dem för en gemensam pratstund. Så var det inte när de började, då hade de »inga barn och mängder av tid«, minns David Batra nostalgiskt.

Det har hänt en del med de båda skåde­spelarna sedan solen för första gången gick upp över Kvarteret Skatan, men bara i verkligheten. Hemma hos Ulf, Frida, Magnus och de andra står tiden i stort sett stilla.

– Det är väl lite av humorn, att alla karaktärer är så konsekventa. De är som seriefigurer – eller Simpsons. Därför har de inte fått barn ännu, säger Johan Glans.

– Jag tror att man måste vara noga med att relationerna förblir desamma och att de inte blir kära i varandra och så där. Att de håller status quo, utan utveckling, fyller David Batra i.

Kvarteret Skatan har tagit steget från tre säsonger tv-serie till två live-shower och ska nu upp på bioduken. I mars har långfilmen Kvareret Skatan reser till Laholm premiär och Johan Glans och David Batra är både skådespelare och manusförfattare.

De träffades på en standup-tävling 1994, när de kom på delad första plats. Därefter blev skåningarna uppbjudna till Stockholm och Norra Brunn av Lennie Norman och så började deras parallella karriärer som turnerande standup-artister på landets mindre scener.

Numera tillhör de komikereliten, de är goda vänner och parhästar. Som långfilmsskådepelare är båda färska – men miljön i Skatan är bekant, både för dem och publiken.

I filmens början sitter samma kompisgäng som vanligt i samma trista förort som vanligt. Ulf har tryckt upp t-shirtar inför sommarens Laholm­resa. Samma som varje år – så klart. Men just den här våren har Frida och Magnus kört fast i äktenskapliga problem och vill hellre resa på egen hand. Medan den eviga singeln Jenny verkar ha träffat mannen i sitt liv och gärna låter sig bjudas till Saint Tropez.

Så långt igenkänning; vem har inte upplevt en viss tristess inför återkommande semesterplaner? Men i Skatan drivs vardagssituationerna alltid vidare, mot det absurda.

Alltså: Ulf är förtvivlad. Ska vännerna överge honom och hans nya fru, som han inte står ut med på egen hand? Vad göra? Ulf tänker snabbt – cancer! Han har cancer. Nu måste de andra följa med, och det gör de också.

Och i en trång stuga i Laholm för­söker var och en uthärda, medan Ulf är ständigt ansatt av sin cancer. Han orkar inte hämta öl, han måste få välja tv-kanal, han vill ha frukost på sängen.

Frida och Magnus hamnar i städskrubben. Och Jenny upptäcker att hennes drömmars prins vill något helt annat än vad hon är ute efter…

Kvarteret Skatan samlade omkring en miljon tittare framför teven när avsnitten sändes (2003, 2004 och 2006) och showerna har gått för fulla hus. Men medan inspelningen var enkel (»Det var som att gå till bruket på morgonen, bestämt schema och gott om tid att förbereda sig kvällen in­nan«) var vägen dit svårare:

– Skrivandet och idékläckandet var ångestframkallande. Det blir faktiskt bara svårare att få till det, säger Johan Glans.

Miljön som skildras är ett slags medel­ålders, medelklassig vardag.

– Vi börjar ofta i situationer som folk känner igen, och sedan kommer någon vändning som är helt skruvad. Säkert går vi för långt ibland, men det verkar ju ändå funka, säger Johan Glans fundersamt.

– Jag tror vi skrattar när vi får överraskande lösningar på problem som vi funderat på i vårt undermedvetna, men ännu inte lyckats formulera. Jag brukar söka det roliga i mig själv, sådant jag tycker är obehagligt och är lite rädd för är ofta bra uppslag, säger David Batra.

Från början präglades hela upplägget för Kvarteret Skatan av en mycket
begränsad budget. Ett kvarter var lämpligt när produktionen inte hade råd att flytta på sig. Det fanns ett trapphus, ett sovrum och ett vardagsrum där det allra mesta i handlingen kunde pågå.

Nu är det inte så längre.

Så vad är nästa steg för kompisgänget?

Båda drar på svaret.

– Om filmen floppar är det nog slut med Skatan. Men om det blir en enorm succé och folk efterfrågar mera… säger David Batra.

– Så kanske de till och med är redo för att skaffa barn, fortsätter Johan Glans.  

Bli den första att tycka till!
it-säkerhetNyhetDet går inte att skapa ett centralt ramavtal för webbaserade kontorstjänster för den offentliga sektorn. Den slutsatsen dras i en förstudie från Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet. ”Vi ser inte att marknaden finns”, säger Daniel Melin på inköpscentralen.
DiskrimineringNyhetEn person som sökte jobb på Strålsäkerhetsmyndigheten utan att få tjänsten anser sig ha blivit diskriminerad på grund av sin etniska tillhörighet. Nu öppnar Diskrimineringsombudsmannen, DO, ett granskningsärende gentemot myndigheten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
ArbetsmarknadNyhetFå konfliktdagar, genomsnittlig lönsamhet för näringslivet och en stigande reallön. Förra året var ett stabilt sådant på arbetsmarknaden. Annat kan det bli när 2019 ska summeras, enligt Medlingsinstitutets årsrapport.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.