Skatan blir bio och tar semester

KULTUR: FILM2012-03-06

Kvarteret Skatan är lågbudgetsatsningen som svällde till en publiksuccé. Men hos huvudpersonerna står tiden stilla. Nu tar de sina trassliga relationer till bioduken.

Av:  Josefin Olevik

Johan Glansbåda döttrar har fått en pysselbok och klipper och klistrar vid bordet intill intervjun, på Hotell Rival vid Mariatorget i Stockholm. David Batras dotter är på dagis. Det är småbarnsförälder-svårt att samla ihop dem för en gemensam pratstund. Så var det inte när de började, då hade de »inga barn och mängder av tid«, minns David Batra nostalgiskt.

Det har hänt en del med de båda skåde­spelarna sedan solen för första gången gick upp över Kvarteret Skatan, men bara i verkligheten. Hemma hos Ulf, Frida, Magnus och de andra står tiden i stort sett stilla.

– Det är väl lite av humorn, att alla karaktärer är så konsekventa. De är som seriefigurer – eller Simpsons. Därför har de inte fått barn ännu, säger Johan Glans.

– Jag tror att man måste vara noga med att relationerna förblir desamma och att de inte blir kära i varandra och så där. Att de håller status quo, utan utveckling, fyller David Batra i.

Kvarteret Skatan har tagit steget från tre säsonger tv-serie till två live-shower och ska nu upp på bioduken. I mars har långfilmen Kvareret Skatan reser till Laholm premiär och Johan Glans och David Batra är både skådespelare och manusförfattare.

De träffades på en standup-tävling 1994, när de kom på delad första plats. Därefter blev skåningarna uppbjudna till Stockholm och Norra Brunn av Lennie Norman och så började deras parallella karriärer som turnerande standup-artister på landets mindre scener.

Numera tillhör de komikereliten, de är goda vänner och parhästar. Som långfilmsskådepelare är båda färska – men miljön i Skatan är bekant, både för dem och publiken.

I filmens början sitter samma kompisgäng som vanligt i samma trista förort som vanligt. Ulf har tryckt upp t-shirtar inför sommarens Laholm­resa. Samma som varje år – så klart. Men just den här våren har Frida och Magnus kört fast i äktenskapliga problem och vill hellre resa på egen hand. Medan den eviga singeln Jenny verkar ha träffat mannen i sitt liv och gärna låter sig bjudas till Saint Tropez.

Så långt igenkänning; vem har inte upplevt en viss tristess inför återkommande semesterplaner? Men i Skatan drivs vardagssituationerna alltid vidare, mot det absurda.

Alltså: Ulf är förtvivlad. Ska vännerna överge honom och hans nya fru, som han inte står ut med på egen hand? Vad göra? Ulf tänker snabbt – cancer! Han har cancer. Nu måste de andra följa med, och det gör de också.

Och i en trång stuga i Laholm för­söker var och en uthärda, medan Ulf är ständigt ansatt av sin cancer. Han orkar inte hämta öl, han måste få välja tv-kanal, han vill ha frukost på sängen.

Frida och Magnus hamnar i städskrubben. Och Jenny upptäcker att hennes drömmars prins vill något helt annat än vad hon är ute efter…

Kvarteret Skatan samlade omkring en miljon tittare framför teven när avsnitten sändes (2003, 2004 och 2006) och showerna har gått för fulla hus. Men medan inspelningen var enkel (»Det var som att gå till bruket på morgonen, bestämt schema och gott om tid att förbereda sig kvällen in­nan«) var vägen dit svårare:

– Skrivandet och idékläckandet var ångestframkallande. Det blir faktiskt bara svårare att få till det, säger Johan Glans.

Miljön som skildras är ett slags medel­ålders, medelklassig vardag.

– Vi börjar ofta i situationer som folk känner igen, och sedan kommer någon vändning som är helt skruvad. Säkert går vi för långt ibland, men det verkar ju ändå funka, säger Johan Glans fundersamt.

– Jag tror vi skrattar när vi får överraskande lösningar på problem som vi funderat på i vårt undermedvetna, men ännu inte lyckats formulera. Jag brukar söka det roliga i mig själv, sådant jag tycker är obehagligt och är lite rädd för är ofta bra uppslag, säger David Batra.

Från början präglades hela upplägget för Kvarteret Skatan av en mycket
begränsad budget. Ett kvarter var lämpligt när produktionen inte hade råd att flytta på sig. Det fanns ett trapphus, ett sovrum och ett vardagsrum där det allra mesta i handlingen kunde pågå.

Nu är det inte så längre.

Så vad är nästa steg för kompisgänget?

Båda drar på svaret.

– Om filmen floppar är det nog slut med Skatan. Men om det blir en enorm succé och folk efterfrågar mera… säger David Batra.

– Så kanske de till och med är redo för att skaffa barn, fortsätter Johan Glans. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA