Annons:
Film
Kultur
AVJosefin Olevik0 kommentarerTyck till!

Skatan blir bio och tar semester

Kvarteret Skatan är lågbudgetsatsningen som svällde till en publiksuccé. Men hos huvudpersonerna står tiden stilla. Nu tar de sina trassliga relationer till bioduken.

Johan Glansbåda döttrar har fått en pysselbok och klipper och klistrar vid bordet intill intervjun, på Hotell Rival vid Mariatorget i Stockholm. David Batras dotter är på dagis. Det är småbarnsförälder-svårt att samla ihop dem för en gemensam pratstund. Så var det inte när de började, då hade de »inga barn och mängder av tid«, minns David Batra nostalgiskt.

Det har hänt en del med de båda skåde­spelarna sedan solen för första gången gick upp över Kvarteret Skatan, men bara i verkligheten. Hemma hos Ulf, Frida, Magnus och de andra står tiden i stort sett stilla.

– Det är väl lite av humorn, att alla karaktärer är så konsekventa. De är som seriefigurer – eller Simpsons. Därför har de inte fått barn ännu, säger Johan Glans.

– Jag tror att man måste vara noga med att relationerna förblir desamma och att de inte blir kära i varandra och så där. Att de håller status quo, utan utveckling, fyller David Batra i.

Kvarteret Skatan har tagit steget från tre säsonger tv-serie till två live-shower och ska nu upp på bioduken. I mars har långfilmen Kvareret Skatan reser till Laholm premiär och Johan Glans och David Batra är både skådespelare och manusförfattare.

De träffades på en standup-tävling 1994, när de kom på delad första plats. Därefter blev skåningarna uppbjudna till Stockholm och Norra Brunn av Lennie Norman och så började deras parallella karriärer som turnerande standup-artister på landets mindre scener.

Numera tillhör de komikereliten, de är goda vänner och parhästar. Som långfilmsskådepelare är båda färska – men miljön i Skatan är bekant, både för dem och publiken.

I filmens början sitter samma kompisgäng som vanligt i samma trista förort som vanligt. Ulf har tryckt upp t-shirtar inför sommarens Laholm­resa. Samma som varje år – så klart. Men just den här våren har Frida och Magnus kört fast i äktenskapliga problem och vill hellre resa på egen hand. Medan den eviga singeln Jenny verkar ha träffat mannen i sitt liv och gärna låter sig bjudas till Saint Tropez.

Så långt igenkänning; vem har inte upplevt en viss tristess inför återkommande semesterplaner? Men i Skatan drivs vardagssituationerna alltid vidare, mot det absurda.

Alltså: Ulf är förtvivlad. Ska vännerna överge honom och hans nya fru, som han inte står ut med på egen hand? Vad göra? Ulf tänker snabbt – cancer! Han har cancer. Nu måste de andra följa med, och det gör de också.

Och i en trång stuga i Laholm för­söker var och en uthärda, medan Ulf är ständigt ansatt av sin cancer. Han orkar inte hämta öl, han måste få välja tv-kanal, han vill ha frukost på sängen.

Frida och Magnus hamnar i städskrubben. Och Jenny upptäcker att hennes drömmars prins vill något helt annat än vad hon är ute efter…

Kvarteret Skatan samlade omkring en miljon tittare framför teven när avsnitten sändes (2003, 2004 och 2006) och showerna har gått för fulla hus. Men medan inspelningen var enkel (»Det var som att gå till bruket på morgonen, bestämt schema och gott om tid att förbereda sig kvällen in­nan«) var vägen dit svårare:

– Skrivandet och idékläckandet var ångestframkallande. Det blir faktiskt bara svårare att få till det, säger Johan Glans.

Miljön som skildras är ett slags medel­ålders, medelklassig vardag.

– Vi börjar ofta i situationer som folk känner igen, och sedan kommer någon vändning som är helt skruvad. Säkert går vi för långt ibland, men det verkar ju ändå funka, säger Johan Glans fundersamt.

– Jag tror vi skrattar när vi får överraskande lösningar på problem som vi funderat på i vårt undermedvetna, men ännu inte lyckats formulera. Jag brukar söka det roliga i mig själv, sådant jag tycker är obehagligt och är lite rädd för är ofta bra uppslag, säger David Batra.

Från början präglades hela upplägget för Kvarteret Skatan av en mycket
begränsad budget. Ett kvarter var lämpligt när produktionen inte hade råd att flytta på sig. Det fanns ett trapphus, ett sovrum och ett vardagsrum där det allra mesta i handlingen kunde pågå.

Nu är det inte så längre.

Så vad är nästa steg för kompisgänget?

Båda drar på svaret.

– Om filmen floppar är det nog slut med Skatan. Men om det blir en enorm succé och folk efterfrågar mera… säger David Batra.

– Så kanske de till och med är redo för att skaffa barn, fortsätter Johan Glans.  

Bli den första att tycka till!
JämställdhetsmyndighetenNyhetMer än varannan anställd på Jämställdhetsmyndigheten riskerar att bli utbränd, enligt en intern kartläggning som företagshälsovården gjort av personalens hälsa, uppger Ekot.
FRANyhetAnställda vid Försvarets radioanstalt, FRA, har fått kroniska skador sedan de kontorsmoduler de arbetat i visat sig ha kraftigt förhöjda värden av mögel, skriver Svenska Dagbladet.
KORRUPTIONNyhetMusikverkets generaldirektör Stina Westerberg och två höga chefer på Statens kulturråd överklagar hovrättens fällande domar om mutbrott till Högsta domstolen. De tre hade dömts efter bjudmiddagar hos organisationer för musiker.
MigrationsverketFördjupningAnna-Lena Larsson och Gunnel Isaksson blev uppsagda, men dagen efter att de fått lämna sina fasta tjänster var de tillbaka – nu som vikarier. När Migrationsverket skulle skära ned slutade det med personalbrist.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen har konsekvent överskattat antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, konstaterade Riksrevisionen i våras. Nu svarar regeringen att man alltid arbetar med förbättringar av prognoserna.
SjukpenningNyhetDe allra flesta som nekas sjukpenning återgår till arbete. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Men bland dem som återgår i arbete minskar inkomsterna och för de lägst avlönade är tappet dramatiskt.
KRIMINALVÅRDENNyhetEfter en turbulent tid med motsättningar mellan facken på Kriminalvårdens nationella transportenhet har förhandlingar åter inletts om ett nytt arbetstidsavtal. ”Det har varit en oerhört dålig stämning”, säger STs Per Sunneborn.
SpårtrafikenNyhetBiljettkontrollerna stoppades tillfälligt på Pågatågen i tisdags sedan två tågvärdar på olika tåg misshandlats. Nu kräver skyddsombudet att dubbelbemanning återinförs på tågen. ST står bakom kravet.
SocialförsäkringarNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten arbetar med fördelningspolitiskt stöd till utsatta grupper. Utgångspunkten är att myndigheternas information är otillräcklig.
SPÅRTRAFIKENNyhetAllt fler pendeltåg i Stockholm ställs in på grund av personalbrist och först i slutet av januari räknar det driftsansvariga företaget MTR med att problemet ska vara löst. Fram till dess får lokförarna jobba extra, skriver lokaltidningen Mitti.
StatsförvaltningNyhetAnalys- och utvärderingsutredningen föreslår att tre nya myndigheter ska ersätta sju befintliga för att stärka regeringens styrning. De tre nya myndigheterna ska enligt förslaget lokaliseras till Stockholm, Göteborg och Östersund.
Örebro universitetNyhetEn professor vid Örebro universitet har fått sin uppsägning ogiltigförklarad av Arbetsdomstolen. Hon ska dessutom få 75 000 kronor i skadestånd, enligt domen.
domstolNyhetKammarrätten i Göteborg sa nej till ersättning för obekväm arbetstid till en tolk som stigit upp i ottan för att hjälpa till vid en muntlig förhandling. Nu griper Högsta förvaltningsdomstolen in och ger henne rätt till ersättning.
länsstyrelsenNyhetDet blev en kompromiss. Efter centrala förhandlingar kan skogsbiologen Sebastian Kirppu vid Länsstyrelsen i Dalarnas län fortsätta inventera skyddsvärd skog. Men han måste avstå från att skriva rapporter om vissa avgränsade områden i Dalarna.
StatsförvaltningNyhetRegeringen vill tvinga fler myndigheter att ansluta sig till Statens servicecenters tjänster. Det kan leda till övertalighet hos berörda myndigheter och att Statens servicecenter behöver anställa 50 nya medarbetare, skriver regeringen i en promemoria.
FörsäkringskassanNyhetEn chef på Försäkringskassan i Mellansverige lät arbetsgivaren betala avgiften för dennes privata parkeringsplats i flera år, rapporterar SVT. Ärendet kommer att behandlas av myndighetens personalansvarsnämnd.
REGERINGENNyhetEn promemoria från Regeringskansliet om begränsningar i strejkrätten har nu skickats ut på remiss. Dokumentet ligger helt i linje med det förslag som arbetsmarknadens parter lagt fram gemensamt.
PostnordNyhetDansk Folkeparti kräver att den danska posten ska skiljas från dansk-svenska Postnord, uppger Danmarks radio, DR. Professor Per Nikolaj Bukh vid Aalborg Universitet uppskattar kostnaden till flera hundra miljoner danska kronor.
SpårtrafikenNyhetAntalet ersättningskrav på SJ från resenärerna fördubblades under tredje kvartalet jämfört med förra året, uppger SVT. Totalt har SJ fått in 309 000 krav på ersättning i år. Det är 100 000 fler än hela förra året.
sexuella trakasserierNyhetFler statliga myndigheter borde få inskrivet i sina regleringsbrev att de ska arbeta med att förebygga och bekämpa sexuella trakasserier. Det är en av slutsatserna i en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
DomstolarnaNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Sundsvalls tingsrätt för långsam och passiv handläggning i ett mål som dröjt mer än tre år att avgöra. JO kritiserar också två av domarna vid tingsrätten.
SpårtrafikenNyhetAlla medarbetare på Öresundståg har rätt till retroaktiv ersättning för obekväm arbetstid. Så tolkar både facken och arbetsgivaren Transdev en dom från Arbetsdomstolen. Nu tar ST strid för att alla även ska få skadestånd.
RevisionNyhetRiksrevisionens granskningar det kommande året kommer att inriktas på fyra riskområden, bland annat organisering och ansvar samt bemanning och kompetens, enligt myndighetens granskningsplan för 2019.
SocialförsäkringNyhetSverige ligger i topp i EU när det gäller antal män som är föräldralediga. I botten ligger papporna i Italien och Rumänien, rapporterar Europaportalen.
HögskolanNyhetSexuella trakasserier förekommer inom alla discipliner i högskolevärlden. Det visar den forskningsöversikt som Maja Lundqvist är en av författarna till.
KronofogdenNyhetSamtidigt som Kronofogden omlokaliserar flera Stockholmskontor lägger man ned kontoren i Arvika, Hudiksvall och Mora. Detta har fått såväl anställda som politiker att ifrågasätta om Kronofogden feltolkat uppdraget från regeringen.
A-kassanNyhetDet finns omfattande brister i Arbetsförmedlingens arbete med kontroller av arbetssökande. Det visar ytterligare en rapport som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, lämnat över till regeringen.
LänsstyrelsernaNyhetSedan 1 juni är det inte Polisen utan länsstyrelserna som ansvarar för att omhänderta djur som farit illa. Något som lett till att medarbetarna på länsstyrelserna känner sig mer utsatta, visar en ny rapport.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiden har sänkts från 22 veckor till 2-6 veckor i några lokalpolisområden i Stockholms län där man haft en försöksverksamhet med ett snabbspår från brott till straff. Nu ska försöket utvidgas till fler områden.
SjukförsäkringNyhetPersoner som ofta varit sjukskrivna söker sig till arbetsplatser i offentlig och kommunal sektor, visar en ny studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
LönerNyhetFack och arbetsgivare ska gemen­samt ta fram kriterier för lönesättningen. Men många anställda vet ändå inte på vilka grunder lönerna sätts.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket har under det senaste året genomfört en omfattande neddragning och sagt upp hundratals medarbetare. Men nu har så många lämnat myndigheten att man parallellt blivit tvungen att nyrekrytera 600 personer. Migrationsverket har misslyckats i sin neddragningsprocess, anser ST.
KronofogdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kronofogden för att myndigheten betalat ut pengar till den som var satt i skuld i stället för till den som hade rätt till pengarna. Slarvet ledde till att utbetalningen försenades med fem månader.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens vägglusdrabbade kontor i Kista har nu stängt. ”Det är en stor lättnad”, säger Daniel Sund, STs arbetsplatsombud.
KriminalvårdenNyhetEn anställd inom Kriminalvården straffas med tio dagars löneavdrag för sexuella trakasserier. Enligt personalansvarsnämnden har den anställde gjort sig skyldig till oönskat närgånget beteende, såsom massage, beröring och nackflås.