Skiftarbetande kan få kortare semester

POLISEN2010-05-20

Fack och arbetsgivare inom polisväsendet är på kollisionskurs i fråga om semester för skiftarbetande. Rikspolisstyrelsen anser att den nya semesterlagen sätter stopp för det nuvarande sättet att beräkna semester.

Polisen har ett särskilt semesteravtal, som utgår från semestertimmar. Skiftarbetande, som har förkortad arbetstid i olika grad, behöver bara ta ut högst 37 semestertimmar per semestervecka.

I den nya semesterlagen från 1 april sägs att anställda med oregelbunden arbetstid ska få lika lång semester som de med regelbundna tider. Arbetsgivaren har tolkat det som att skiftarbetande inte kan få förmånligare villkor än andra.

Det håller de fackliga företrädarna inte med om. Regeln är en skyddslagstiftning för anställda med skiftgång, inte ett tak, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet.

– Det är slitsamt att jobba skift, och det förmånligare sättet att beräkna semester är en kompensation för det. Det är en arbetsmiljöfråga.

Omkring en tredjedel av polisens anställda arbetar skift. Den gruppen var också förlorare i det arbetstidsavtal som slöts i fjol, påpekar Karin Svenning.

I centrala förhandlingar har arbetsgivaren hävdat att parterna är oense i förhandlingar om ett nytt semesteravtal. Facken däremot anser att en omförhandling av hela avtalet inte varit uppe på bordet, utan att man bara kommit överens om att se över det. Avtalet löper dock ut vid kommande årsskifte.

– Vi är beredda att förhandla om allt, säger Karin Svenning. Men det måste finnas ett värde i semestervillkoren för skiftestjänstgörande, om de nu skulle försämras drastiskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA