”Social pelare hot mot välfärden”

FACKLIGT2018-05-08

EU-ländernas gemensamma deklaration om sociala rättigheter är ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen, skriver näringslivets forskningsinstitut Ratio i en rapport. TCOs Europachef Per Hilmersson håller inte med.

EU beslutade förra året om sociala principer och rättigheter som ska gälla i hela EU, och för några veckor sedan presenterade EU-kommissionen konkreta förslag.

I praktiken ska den så kallade sociala pelaren användas när EU bedömer medlemsländernas åtgärder och framsteg på det sociala området. Dessutom ska bland annat tekniskt stöd och utbyte av god praxis ingå, så att sysselsättning och socialpolitik kan förstärkas.

Men enligt näringslivets forskningsinstitut Ratio finns risker. ”I längden blir en social pelare sannolikt ett hot mot välfärd och välstånd i Europa och, som en följd av det, till skada för EUs legitimitet”, skriver Ratios vd Nils Karlsson tillsammans med medförfattaren Felinda Wennerberg i en ny rapport.

Förslaget kan leda till att makten över Sveriges och andra länders arbetsmarknads- och välfärdsmodeller överförs till europeisk nivå, skriver Nils Karlsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det skulle, anser han, innebära slutet för det svenska systemet, där villkoren på arbetsmarknaden regleras av arbetsmarknadens parter genom kollektivavtal.

I rapporten hävdas att den sociala pelaren ger EU-kommissionen en legitim grund för att gå vidare med lagstiftning inom områden där besluten tidigare fattats av medlemsländerna.

Men TCOs Europachef Per Hilmersson bedömer att den sociala pelaren inte alls hotar den svenska modellen. Om avsikten var att flytta över makt till EU krävs att unionens fördrag ändras, vilket förutsätter enighet, vilket i sin tur ger Sverige vetorätt, säger han till Europaportalen:

”Det är klart vi inte skulle ha gått med på ett initiativ som vi trodde skulle hota den svenska modellen på något sätt. Det är inte så, som det påstås, att EU nu lagstiftar på grundval av den sociala pelaren. Det är EUs fördrag som ger den kompetensen och det är inget nytt”, säger han.

.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA