Europeisk arbetsmyndighet föreslås

ARBETSMARKNAD2018-03-14

EU-kommissionen föreslår att en europeisk arbetsmyndighet inrättas under 2019. Myndigheten ska bland annat övervaka genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Det senaste årtiondet har antalet människor som bor eller arbetar i ett annat EU-land nästan fördubblats till 17 miljoner 2017, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen. Kommissionen föreslår att en ny arbetsmyndighet får till uppgift att hjälpa enskilda, företag och nationella förvaltningar att utnyttja de möjligheter som den fria rörligheten erbjuder och garantera en rättvis rörlighet på arbetsmarknaden.

”EU växer så det knakar och sysselsättningen ökar, men vi måste se till att tillväxten kommer alla till del. I det här paketet finns åtgärder för det, så att reglerna för människor som vill bo och arbeta i EU är väl kända och följs. Vi följer upp den europeiska pelaren för sociala rättigheter för att driva på socialpolitiken och satsa på tillgång till socialt skydd. Ett starkare socialt EU är ett hållbarare EU”, kommenterar arbetsmarknadskommissionär Valdis Dombrovskis i pressmeddelandet.

Myndigheten får enligt förslaget tre mål:

  • den ska informera enskilda och företag om lediga platser, lärlingsutbildningar, rörlighetsprogram, rekrytering och utbildning samt om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller när man bor, arbetar eller gör affärer i ett annat EU-land.
  • den ska stödja samarbetet mellan de nationella myndigheterna genom att hjälpa dem att se till att EU-reglerna om fri rörlighet på arbetsmarknaden är enkla och verkligen följs.
  • den ska erbjuda medling och underlätta lösningar av gränsöverskridande tvister.

EU-kommissionen föreslår också en rekommendation om tillgång till socialt skydd för arbetstagare och egenföretagare. Eftersom arbetslivet förändras behöver trygghetssystemen anpassas till nya förhållanden, anser kommissionen. Närmare fyra av tio sysselsatta i EU har en anställningsform som inte innebär tillsvidareanställning på heltid. Det innebär att de ofta inte omfattas av social trygghet, och saknar arbetslöshetsförsäkring eller pensionsförmåner, konstaterar EU-kommissionen.

Förslaget om tillgång till socialt skydd syftar till att genomföra den europeiska pelaren för sociala rättigheter, som beslutades vid EUs toppmöte i Göteborg i november i fjol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA