Annons:
OMLOKALISERING
Debatt
1 kommentarerTyck till!

ST borde säga ja till omlokaliseringar

Varför blir det inga stora rubriker eller rasande fackförbund när verksamhet i norra Sverige koncentreras till Stockholm? Om staten går före när det gäller omlokalisering kanske det privata näringslivet följer efter, skriver ST-medlemmarna Marianne Tyboni och Kersti Bergkvist.

Som medlemmar i ST har vi noterat att förbundets ordförande Britta Lejon har gått ut hårt i media och protesterat mot att statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm.

Vi som kommer från en mindre stad är för en decentralisering och om­lokalisering av statliga myndigheter utanför Stockholms län.

Under de senaste decennierna har statliga myndigheters verksamhet koncentrerats till Stockholms­regionen. Norra Sveriges befolkning har under årtionden flyttat till jobben i södra Sverige, främst då i Stockholm.

Detta faktum har inte gett några stora rubriker eller fått fackförbund att rasa. 

I Publikt säger en anställd på Strålsäkerhetsmyndigheten: ”Jag flyttar inte från Solna”. Om någon stackars Lyckselebo utbrister ”Jag flyttar inte från Lycksele” skulle hen genast informeras om att man flyttar dit jobben finns, annars blir man avstängd från a-kassan.

I de stora städerna har de statliga arbetstillfällena inte lika stor betydelse som i de mindre städerna. 80 jobb vid Skatteverket som flyttas till Lycksele kommer att ha en enorm effekt på den lokala arbetsmarknaden.

I Stockholm blev det ett ramaskri när en myndighet skulle omlokaliseras till Rinkeby en dryg mil från Stockholms city. En Kirunabo som efter utbildning måste flytta 120 mil ned till Stockholm för att få ett arbete häpnar.

Farhågor framförs om brist på kompetens och det varnas för katastrof om en myndighet flyttas. Skulle det bli kaos och katastrof exempelvis om ST flyttade sitt huvudkontor till Sundsvall?

Vi tror att många måste höja blicken och inse att det finns en enorm kompetens och potential utanför storstadsregionerna.

Stockholm har en stor arbetsmarknad och ekonomisk överhettning. Där råder brist på bostäder. Detta kan motverkas bland annat genom att statliga arbetstillfällen flyttas ut till mindre orter där hyran är lägre och personalomsättningen mindre.

Det är viktigt att det finns arbetstillfällen för akademiskt utbildade i mindre städer. Det betyder att fler kan bo kvar eller återvända, och arbetsmarknaden breddas och utvecklas.

Om staten går före när det gäller omlokalisering kanske det privata näringslivet följer efter.

Som medlemmar i ST tycker vi att alla åsikter i denna fråga ska komma fram. Vi känner oss inte företrädda av ST och en konsekvens av detta kan bli att vi måste tänka om när det gäller vårt medlemskap i ST.

Hela Sverige ska leva!

Marianne Tyboni

Kersti Bergkvist

ST-medlemmar

STs ordförande Britta Lejon svarar.

Inlagt av Dick larsson tors, 10/12/2017 - 18:39
Helt rätt !!!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.