Svar: Vi vill att staten ska finnas i hela landet

DEBATT: OMLOKALISERING2017-10-11

Staten borde satsa på att förlägga nya myndigheter någon annanstans än i Stockholm, snarare än att omlokalisera befintliga, skriver STs ordförande Britta Lejon.

Tack för ert inlägg i den aktuella frågan om flytt av myndigheter. Jag vill börja med att tydliggöra att vi i ST vill att det ska finnas statlig verksamhet i hela landet så att alla medborgare får god service.

Jag delar också många av era åsikter, exempelvis att det är viktigt att det finns arbetstillfällen för akademiskt utbildade i mindre städer.

Vad gäller fackförbunds agerande mot koncentrationen av myndigheter till storstäder så vill jag berätta att vi i ST 2015 gav ut rapporten Ska staten finnas i hela landet, som redovisar hur den statliga närvaron i Sverige förändrats mellan 2004 och 2013 och påtalar problemen med det. Det var också vårt tema för Almedalen det året.

ST har även gjort en rapport om hur förtroendet för myndigheter sviktar. Vi i ST har dessutom aktivt arbetat mot nedläggningen av skattekontor runt om i landet. I dag finns en del av kontoren kvar.

Det ST vill att regeringen ska göra är att förlägga nya myndigheter ute i landet och satsa på att utveckla befintliga myndigheter, exempelvis Polisen och Försäkringskassan. Vi menar också att det finns statliga verksamheter som SJ och Postnord som behöver rustas upp.

Vi driver på för att staten ska utvecklas och finnas i hela landet. Ett bra exempel på det vi vill se är Arbetsförmedlingen i Lycksele, där det blir 100 nya tjänster till 2018.

När vi säger att vi hellre ser sådana satsningar är det både av omsorg om medarbetarna som förlorar jobbet och för att viktig verksamhet tappar tid och kompetens.

Riksrevisionen har utvärderat tidigare utlokaliseringar av statliga myndigheter, och visat att man tappat verksamhetsfart som tar tre till fyra år att hämta igen.

Vi tycker att myndigheter är alldeles för viktiga för att utsättas för det.

Britta Lejon

Ordförande i Fackförbundet ST

Britta Lejon, förbundsordförande ST.
Bild: Andy Phrat
Britta Lejon, förbundsordförande ST.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA