Annons:
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVPeter Nordebo1 kommentarerTyck till!

ST kritiserar snäva tidsramar för reform

Arbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.

Enligt de planer för Arbetsförmedlingens omstöpning som regeringen kommit överens om med Centern och Liberalerna ska reformerna vara genomförda 2021. Fredrik Andersson tycker tidsramen är alldeles för snäv.

– Det system man har i Australien, som utredningen hämtat många idéer från, där har man jobbat åtta-tio år för att genomföra det. Det är inte rimligt att vi ska klara det på två år, säger han.

Han tycker att det finns en övertro på vad man kan uträtta med digitalisering.

– Det är som att man tror att det ska sköta sig självt. Det förutsätter att allt det digitala faktiskt funkar. Det gör det inte i dag. Det är en sak att tala om ett idealtillstånd där allting funkar. Men där är vi ju inte heller, säger han.

Han konstaterar att förslagen innebär att i stort sett alla arbetsuppgifter ska läggas ut på andra utförare. Det kommer nästan inte att bli något kvar av den tidigare rollen som arbetsförmedlare.

– Det här förslaget kan få medarbetare att känna att det inte blir något kvar och tänka att det är lika bra att söka sig någon annanstans. Jag förstår att medlemmarna blir oroliga när man ser en sådan här analys. Man vet inte vad som kommer att bli kvar. Det blir ett helt annat jobb än det man sökte sig till, konstaterar Fredrik Andersson.

Han konstaterar att samtidigt som omställningen pågår ökar trycket på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har fler inskrivna i år än förra året, och samtidigt är landet på väg in i en lågkonjunktur. Det är många som kommer att komma i kläm.

– Det finns en stor grupp som varit inskrivna i fem-tio år. Vem ska jobba med dem? Vad är egentligen vinsten med att privatisera allting? Jag tror inte att det är kostnadseffektivt. Jag tror inte det blir billigare. Jag tror inte att det kommer att fungera, säger han.

Inlagt av Mikael tis, 11/05/2019 - 03:52
Är det medlemmarnas åsikter och antaganden som framförs? Eller är det Fredrik Anderssons privata åsikter och profetior? Som medlem så håller iaf inte jag med och jag skulle gärna se att de fackliga företrädarna också hade någon substans i det som framförs då man ju representerar medlemmarna men där har man ju tyvärr gått vilse uppenbarligen.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.