Annons:
Musik
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Tar jojken till Kina

Sofia Jannok sjunger med högburet huvud på sitt modersmål samiska. Men ibland tröttnar hon på att vara ambassadör för den samiska kulturen och tycker att det tar fokus från hennes artistiska sida. Nu ska hon snart ut på en Europaturné.
Sofia Jannok. Foto: Elin Berge.

– Att sjunga på samiska var naturligt för mig redan när jag som liten flicka ställde mig på en scen. Men ser jag det ur kommersiell synpunkt borde jag naturligtvis ha valt engelska i stället. Samiska är ett så litet språk och samisk musik spelas sällan i svensk radio, säger Sofia Jannok.

I sin musik blandar hon jazz, pop, jojk och stråkar. Hon får ständigt bevis på att svenskar vet föga om landets urfolk samerna. Många tror att alla samer är renskötare, säger hon.

– Jag får vara en ambassadör för det samiska och kan störa mig på att det tar fokus från det artistiska. Samtidigt är det samiska arvet viktigt för mig och jag vill förvalta den röst jag har.

Fler och fler faller också för hennes egenartade musikaliska uttryck.

Internationellt har Sofia Jannok länge fått stor uppmärksamhet som sångerska och låtskrivare. Hon har bland annat framträtt i Kina och Indien och nu väntar en Europaturné med stopp i London, Warszawa och Barcelona. Hon ska också göra några spelningar i Norden.

– Jag har en rastlös själ och gillar att besöka nya platser med min musik, säger Sofia Jannok, som själv bor i Umeå där hon också spelade in sin senaste skiva.

– Kanske brås jag på min morfar, han valde titeln nomad i telefonkatalogen.

Sofia Jannok beskriver musiken som en universell rörelse.

– Det är underbart hur musik kan nå över gränser och förena folk. Jag har till exempel varit med om att publiken på en rockklubb i Kina sjöng med i varje fras trots att de inte förstod ett ord.

Skivan Ássogáttis/by the embers som gavs ut 2009 blev Sofia Jannoks genom­brott. Albumet sålde guld och blev Grammisnominerat, hon fick fina recensioner och gjorde över hundra spelningar.

Samma år fick Sofia Jannok chansen att visa upp sig för hela svenska folket i melodifestivalfinalens mellan­akt med en hyllad samisk version av Abbas Water­loo. Därtill var hon sommarpratare i radions P1. Hennes glad­allvarliga berättelse om att man som ung kvinna måste samla många duktighetspoäng och om att man som ung samekvinna måste samla ytterligare poäng – till exem­pel berättade hon om att man behöver kunna skölja tarmar och kasta lasso – fick stort gensvar.

Efter denna intensiva tid behövde Sofia Jannok återfinna sitt lugn och hon ville staka ut en ny musikalisk väg. Fyra långa år tog det för Áhpi/wide as Oceansatt växa fram.

– Det dröjde innan jag hittade rätt producenter som förstod vartåt jag strävade, säger hon. Jag bytte även ut några medlemmar i bandet eftersom jag ville ha en annan ljudbild. Dessutom startade jag eget skiv­bolag, vilket innebar att jag fick fullständig konstnärlig frihet. Jag
har kunnat arbeta tills jag nått dit jag vill.

Sofia Jannok skriver, till skillnad från många andra rock- och popartister, oftast om andra ämnen än kärlek. Hennes mest kända sång, Liekkas, handlar dock just om kärlek.

Áhpitar hon upp sorgliga saker i samernas historia och nutid. Ras­biologiska experiment, tvångsförflyttningarna som drabbade hennes morföräldrars familjer, exploatering av naturen – att det blir alltfler gruvor – och att så många unga samer inte orkar leva.

– Som kontrast till texternas tunga allvar ville jag skapa vacker, mäktig musik som bär på en frihetskänsla, säger Sofia Jannok. Jag har hämtat inspiration ur det storslagna i naturen och den våldsamma kraft som vårfloden spränger bort isen med. Samma kraft som ett förtryckt folk reser sig med. Jag påverkades av att jag jobbade med skivan under den arabiska våren, säger hon.

Albumets svartvita skivkonvolut visar omväxlande hav och karga fjällvidder.

– Jag vill understryka hur lika dessa olika delar av naturen är. Samtidigt vill jag bort från schablonbilden av det samiska, alla starka färger i dräkter och tofsar, säger hon.

Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.