Annons:
Tatueringar
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Tatueringen tar plats i finrummet

Tatueringar har gått från att vara en utdöende konstart till att synas i nästan all populär­kultur. I dag höjer ingen på ögonbrynen för en tatuering. Annat var det förr, visar en stor utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Sjömannen Georg Oskar Wallin visar sina tatueringar på ett foto ur Sjöhistoriska museets arkiv. »Tatueringarna på vänster överarm gjordes 1913 i Kobe av en 16 år gammal geisha för en och en halv yen«, berättade han när bilden togs. Foto: Sjöhistoriska mus
Förlagor till tatueringar. Foto: Sjöhistoriska museet.

»Tatuering genom instickning är ytterligt vanlig inom vissa lägre samhällsklasser, men alldeles särskilt bland sjömän, prostituerade och förbrytare.«

Texten finns med på utställningen »Tro, hopp och kärlek«, som visas året ut på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen innehåller mängder av fotografier på tatuerade sjömän. Bilderna togs under 1920- och 1930-talet och visar tydligt hur samhällets syn på tatueringar har ändrats sedan början av förra seklet. Det gör också meningen i artikelns inledning, som är hämtad ur Nordisk Familjebok från 1907.

När bilderna togs ville man dokumentera en utsmyckning som man trodde var på väg att dö ut.

– Man tyckte inte att tatueringar hade någon plats i det moderna och rena samhället. Därför gällde det att dokumentera dem innan de skulle försvinna, säger arkivarie Eva Hult, som har arbetat med utställningen.

Sjömännen på bilderna har smyckat sina kroppar med nautiska stjärnor, segel­fartyg, rosor, djur, ankare och kvinnor med och utan kläder.

Tatueringskonsten som kulturellt fenomen har inte försvunnit, tvärtom.

Men i dag ser utsmyckningarna annor­lunda ut. Dåtidens solkiga och halvkriminella stämpel har försvunnit och numera utlöser en tatuering knappt en axelryckning. I dag syns tatueringar överallt. På catwalken och i reklamkampanjer, på fotbollsplanen, i gym­duschen, på badstranden… Nu finns tatueringsliknande utsmyckningar till och med på blöjor.

Under 2000-talet har intresset för tatueringar fullkomligt exploderat. Dokusåporna »LA Ink« och »Miami Ink« gjorde tatueraren Kat von D till megastjärna. Franska modeskaparen Christian Audigier gjorde tatueringen till fashion med klädmärket Ed Hardy. Och vår tids största svenska litterära hjälte, Stieg Larssons Lisbeth Salander, är naturligtvis tatuerad.

Även inom sportvärlden har synen på tatueringar ändrats markant de senaste åren. När David Beckham i början av året meddelade att han skrivit på för fotbollsklubben Paris Saint Germain blev två av sportens tatuerade fixstjärnor lagkamrater.

Zlatan och Beckham har betytt oerhört mycket för tatueringsintresset, även utanför fotbollen, säger Jens Bergström.

Han är ordförande i ideella branschorganisationen SRT, Sveriges registrerade tatuerare. Han driver också studion Heavenly Ink i Åkers­berga.

– Speciellt Beckham är enorm som fenomen. H&M satsar miljoner på att han ska visas upp i underkläder med tatueringarna väl synliga. Det finns säkert en inbördes beundran inom sportvärlden. Om en tatuerad fotbolls­kollega blir framgångsrik vill man se likadan ut. Titta på fotbolls-EM förra året, det var tatuerade spelare överallt, säger han.

Jens Bergström tycker sig se att många tatuerade kändisar har drivit trenden framåt.

– Gör Shakira en fjäril så vet jag att ett visst antal kunder kommer vilja ha en fjäril. Men viljan att förändra kroppen har alltid funnits. De flesta kulturer har en lång tradition av att kroppssmycka sig. Så rent genetiskt finns nog viljan att uttrycka sig i oss människor.

Eva Hult på Sjöhistoriska museet tror att en viktig orsak till den starka tatueringstrenden är vår tids längtan efter individualism.

– Man jagar den egna stämpeln för att vara unik. Men alla blir ändå ganska lika, säger hon.

På utställningen »Tro, hopp och kärlek« syns bara dåtidens tatuerade män. Tatuerade kvinnor från förr finns knappt dokumenterade. Men man vet att de fanns, till exempel bland prostituerade.

I dag är det lika vanligt att tjejer tatuerar sig som att killar gör det.

SRT uppskattar att svenskarna har ungefär en miljon tatueringar och att Stockholm är en av världens mest tatue­rade städer. Det sociala stigma som på 1930-talet låg tungt över den tatuerade har helt försvunnit i dag. Tatueringen är inte längre knuten till kön, yrke eller samhällsklass.

– Det är sällan man hör om negativa reaktioner. Ibland hör man ändå att en morfar eller mormor sett en tatuering och reagerat med förfäran. För dem lever den gamla stämpeln kvar, säger Eva Hult. 

Bli den första att tycka till!
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.