Annons:
Tatueringar
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Tatueringen tar plats i finrummet

Tatueringar har gått från att vara en utdöende konstart till att synas i nästan all populär­kultur. I dag höjer ingen på ögonbrynen för en tatuering. Annat var det förr, visar en stor utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Sjömannen Georg Oskar Wallin visar sina tatueringar på ett foto ur Sjöhistoriska museets arkiv. »Tatueringarna på vänster överarm gjordes 1913 i Kobe av en 16 år gammal geisha för en och en halv yen«, berättade han när bilden togs. Foto: Sjöhistoriska mus
Förlagor till tatueringar. Foto: Sjöhistoriska museet.

»Tatuering genom instickning är ytterligt vanlig inom vissa lägre samhällsklasser, men alldeles särskilt bland sjömän, prostituerade och förbrytare.«

Texten finns med på utställningen »Tro, hopp och kärlek«, som visas året ut på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen innehåller mängder av fotografier på tatuerade sjömän. Bilderna togs under 1920- och 1930-talet och visar tydligt hur samhällets syn på tatueringar har ändrats sedan början av förra seklet. Det gör också meningen i artikelns inledning, som är hämtad ur Nordisk Familjebok från 1907.

När bilderna togs ville man dokumentera en utsmyckning som man trodde var på väg att dö ut.

– Man tyckte inte att tatueringar hade någon plats i det moderna och rena samhället. Därför gällde det att dokumentera dem innan de skulle försvinna, säger arkivarie Eva Hult, som har arbetat med utställningen.

Sjömännen på bilderna har smyckat sina kroppar med nautiska stjärnor, segel­fartyg, rosor, djur, ankare och kvinnor med och utan kläder.

Tatueringskonsten som kulturellt fenomen har inte försvunnit, tvärtom.

Men i dag ser utsmyckningarna annor­lunda ut. Dåtidens solkiga och halvkriminella stämpel har försvunnit och numera utlöser en tatuering knappt en axelryckning. I dag syns tatueringar överallt. På catwalken och i reklamkampanjer, på fotbollsplanen, i gym­duschen, på badstranden… Nu finns tatueringsliknande utsmyckningar till och med på blöjor.

Under 2000-talet har intresset för tatueringar fullkomligt exploderat. Dokusåporna »LA Ink« och »Miami Ink« gjorde tatueraren Kat von D till megastjärna. Franska modeskaparen Christian Audigier gjorde tatueringen till fashion med klädmärket Ed Hardy. Och vår tids största svenska litterära hjälte, Stieg Larssons Lisbeth Salander, är naturligtvis tatuerad.

Även inom sportvärlden har synen på tatueringar ändrats markant de senaste åren. När David Beckham i början av året meddelade att han skrivit på för fotbollsklubben Paris Saint Germain blev två av sportens tatuerade fixstjärnor lagkamrater.

Zlatan och Beckham har betytt oerhört mycket för tatueringsintresset, även utanför fotbollen, säger Jens Bergström.

Han är ordförande i ideella branschorganisationen SRT, Sveriges registrerade tatuerare. Han driver också studion Heavenly Ink i Åkers­berga.

– Speciellt Beckham är enorm som fenomen. H&M satsar miljoner på att han ska visas upp i underkläder med tatueringarna väl synliga. Det finns säkert en inbördes beundran inom sportvärlden. Om en tatuerad fotbolls­kollega blir framgångsrik vill man se likadan ut. Titta på fotbolls-EM förra året, det var tatuerade spelare överallt, säger han.

Jens Bergström tycker sig se att många tatuerade kändisar har drivit trenden framåt.

– Gör Shakira en fjäril så vet jag att ett visst antal kunder kommer vilja ha en fjäril. Men viljan att förändra kroppen har alltid funnits. De flesta kulturer har en lång tradition av att kroppssmycka sig. Så rent genetiskt finns nog viljan att uttrycka sig i oss människor.

Eva Hult på Sjöhistoriska museet tror att en viktig orsak till den starka tatueringstrenden är vår tids längtan efter individualism.

– Man jagar den egna stämpeln för att vara unik. Men alla blir ändå ganska lika, säger hon.

På utställningen »Tro, hopp och kärlek« syns bara dåtidens tatuerade män. Tatuerade kvinnor från förr finns knappt dokumenterade. Men man vet att de fanns, till exempel bland prostituerade.

I dag är det lika vanligt att tjejer tatuerar sig som att killar gör det.

SRT uppskattar att svenskarna har ungefär en miljon tatueringar och att Stockholm är en av världens mest tatue­rade städer. Det sociala stigma som på 1930-talet låg tungt över den tatuerade har helt försvunnit i dag. Tatueringen är inte längre knuten till kön, yrke eller samhällsklass.

– Det är sällan man hör om negativa reaktioner. Ibland hör man ändå att en morfar eller mormor sett en tatuering och reagerat med förfäran. För dem lever den gamla stämpeln kvar, säger Eva Hult. 

Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.
PolisenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade befogenheter för polisen när den genomför inre utlänningskontroll. Nya regler mot missbruk av resedokument och främlingspass föreslås också.
SkatteverketNyhetSvartjobbens del av BNP har inte förändrats nämnvärt de senaste 13 åren, uppger Skatteverket i en ny undersökning. Däremot förekommer svarta pengar i nya branscher jämfört med tidigare.
KRIMINALVÅRDENNyhetFamiljen till den man som avled i arresten i Karlstad 2018 får sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. De hade begärt det dubbla beloppet. I höstas dömdes två kriminalvårdare för tjänstefel i samband med dödsfallet.
PolisenNyhetHundratals mejl ämnade för Polismyndigheten har hamnat i inkorgen hos en privatperson, rapporterar SVT. I mejlen finns bland annat sekretessbelagda uppgifter från Åklagarmyndigheten.
POLISENNyhetEn civilanställd kvinna inom Polisen döms för ofredande efter att ha skickat bilder på sin före detta sambos könsorgan till mannens nya partner. Kvinnan döms också för dataintrång eftersom hon i sin yrkesroll har gjort otillåtna registerslagningar på sin tidigare sambo, som är polis.
SocialförsäkringarNyhetTCO föreslår att det ska införas föräldratidsdagar i föräldraförsäkringen, för att öka möjligheterna att få ihop livspusslet. Ett argument för en sådan reform är att undersökningar visar att småbarnsföräldrar har svårt att få tiden att räcka till.
UPPHANDLINGNyhetFör några år sedan kom krav på att myndigheter ska ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att följa upp hur det har gått.
PolisenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av om polisens arbete med särskilt utsatta områden är ändamålsenligt. Enligt myndigheten finns tydliga indikationer på att polisen har stora svårigheter att fullgöra sina uppgifter.
DigitaliseringNyhetStatens servicecenter, SSC, startar ett utvecklingsprogram för att effektivisera myndigheters inköp inom e-handel. Syftet är att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla sina inköpsprocesser.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned 132 lokalkontor fattades inte på rätt sätt, enligt facket, som valde att anmäla hanteringen till Justitieombudsmannen, JO. Nu har JO avslutat ärendet, med anledning av regeringens nya direktiv för Arbetsförmedlingen.
TJÄNSTETILLSÄTTNINGNyhetDe senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänste­tillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.