TCO missnöjt med förslag om visstid

ARBETSRÄTT2015-05-13

Centralorganisationen TCO är missnöjd med regeringens lösning för att undvika att visstidsanställningar staplas på varandra. Enligt TCO bör alla former av visstidsanställning ligga till grund för tillsvidareanställning.

Regeringen har presenterat en lösning på hur Sverige ska anpassa sig till EU-reglerna inom arbetsrätten, efter den kritik som EU-kommissionen riktat mot de svenska reglerna om visstidsanställning. TCO är inte nöjd med förslaget:

”Förslaget är en skärpning jämfört med idag, men tillåter fortfarande att man jobbar sex år hos en arbetsgivare utan att ha rätt till en tillsvidareanställning. Dessutom är det väldigt krångligt”, säger TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom i ett pressmeddelande.

TCOs lösning är en övre sammanlagd tidsgräns på tre år under en femårsperiod, oavsett vad man kallar den tidsbegränsade anställningen. I regeringens förslag undantas vikariat och säsongsarbete. Samuel Engblom tycker att TCOs lösning är både effektivare och enklare, samtidigt som den ger arbetsgivarna nödvändig flexibilitet.

Han menar att tidsbegränsade anställningar behövs, men att de inte ska missbrukas. Även bland TCOs välutbildade medlemsgrupper är den otrygghet som långa kedjor av visstidsanställningar ett problem och den typen av anställningar är dessutom vanligare bland kvinnor än män, konstaterar han.

Sverige, EU och visstiden

TCO anmälde Sverige år 2007 till EU-kommissionen för brott mot EU-direktivet om visstidsarbete. TCO fick rätt och kommissionen driver ett fördragsbrottsärende mot Sverige. Om Sverige inte ändrar reglerna kan kommissionen dra Sverige inför EU-domstolen.

Regeringens nya förslag är tredje försöket att lösa frågan.

Två förslag som togs fram under den förra regeringen fick hård kritik av remissinstanserna och gav ingen ny lagstiftning. Därför utfärdade EU-kommissionen 2013 ett motiverat yttrande mot Sverige, som förnyades i ett reviderat motiverat yttrande 2014.

(Källa. TCO)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA