TCO: Trygghetssystem bör följa ny pensionsålder

PENSION2018-09-26

Flera tunga remissinstanser är positiva till förslaget om att förlänga anställningsskyddet till 69 år. Men TCO tycker att en anpassning av trygghetssystemen måste diskuteras tillsammans med högre pensionsålder.

I december 2017 kom parterna i den så kallade Pensionsgruppen överens om att höja pensionsåldern till 69 år. En utredning med syfte att minska hindren för ett längre arbetsliv tillsattes och i somras presenterades förslaget om förlängt anställningsskydd till 69 år. Flera remissinstanser ställer sig positiva till förslaget, till exempel Pensionsmyndigheten och Statens tjänstepensionsverk. Även nya Jämställdhetsmyndigheten är positiv. Arbetsgivarverket säger i huvudsak ja.

TCO ställer sig bakom förslaget att införa den nya pensionsåldern stegvis - och att det ska krävas en saklig grund för att skilja arbetstagaren från anställningen till dess arbetstagaren fyller 69 år. Därefter kan kravet tas bort.

Däremot ser centralorganisationen problem med att förslaget endast behandlar lagen om anställningsskydd, las.

TCO framhåller att utgångspunkten måste vara att alla som är aktiva på arbetsmarknaden också ska ha möjlighet att omfattas av alla relevanta delar av trygghetssystemen. Centralorganisationen anser därför att alla planerade förslag som har att göra med arbetslivets åldersgränser borde ha presenterats samtidigt, till exempel hur arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen ska fungera med en höjd pensionsålder.

”Om man kan och får jobba till 69 år är det rimligt att man omfattas av samma skydd som de som arbetar och är under 65”, skriver TCO i sitt remissvar.

Arbetsgivarverket är inne på samma spår och skriver i sitt remissvar att höjd pensionsålder och las ”behöver korrelera med övriga system som reglerar villkor i samband med arbete”, och nämner socialförsäkrings- och arbetslöshetslagstiftningen.

TCO understryker också att den som inte orkar, kan eller vill ska få ha möjlighet att gå i pension tidigare och inte tvingas att arbeta till 69 års ålder, liksom att det måste till en bättre arbetsmiljöarbete och kontinuerlig kompetensutveckling för att skapa förutsättningar för att anställda ska orka jobba till 69 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA