Lagrådsremiss om förlängt anställningsskydd

ARBETSRÄTT2019-02-22
Regeringen har skickat ett förslag om att höja åldersgränsen för anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse i den så kallade pensionsgruppen från december 2017. I lagrådsremissen föreslås att arbetstagares anställningsskydd ska förlängas genom ändringar i lagen om anställningsskydd, las. Åldern för rätten att behålla sin anställning ska höjas till 69 år. Efter att arbetstagaren fyllt 69 år ska arbetsgivaren kunna säga upp den anställde utan saklig grund, genom ett förenklat uppsägningsförfarande.

Också åldern för när särskilda regler för uppsägningstid och företrädesrätt börjar gälla ska höjas till 69 år. Detsamma gäller åldersgränsen för när tidsbegränsade anställningar inte längre ska övergå till tillsvidareanställningar. Möjligheten att avsluta anställningen genom ett skriftligt besked när en viss ålder uppnås ska tas bort, liksom den särskilda formen för visstidsanställning av äldre arbetstagare.

Regeringen föreslår att lagen ändras i två steg. 1 januari 2020 ska åldersgränserna höjas till 68 år och från 1 januari 2023 ska till 69 år.

Pensionsgruppen

Förslaget är en del av pensionsöverenskommelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i december 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.