Två nya generaldirektörer utsedda

STATSFÖRVALTNING2015-10-16

Regeringen har utsett Erik Thedéen till ny chef för Finansinspektionen, FI, och Lars Lööw till ny chef för Svenska ESF-rådet. Regeringen har också förlängt Ingemar Hanssons förordnande som chef för Skatteverket.

Regeringen beslutade vid torsdagens regeringssammanträde att förlänga Ingemar Hanssons förordnande som generaldirektör och chef för Skatteverket. Förlängningen gäller till 31 augusti 2018. Ingemar Hansson har varit i blåsväder under sommaren och hösten mot bakgrund av Skatteverkets planer att stänga flera mindre kontor på landsorten. ST har motsatt sig neddragningarna och riksdagens skatteutskott har tre gånger hittills i år kallat honom till utfrågning. Ingemar Hansson har varit Skatteverkets generaldirektör sedan februari 2010.

Erik Thedéen blir ny generaldirektör vid FI. FI har en central roll när det gäller tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning för finansiella marknader och finansiella företag, påpekar regeringen i ett pressmeddelande. Erik Thedéen kommer närmast från jobbet som vd för KPA Pension. Han tillträder 21 oktober.

”Jag är glad att Erik Thedéen tackat ja till uppdraget. Han har en mycket gedigen erfarenhet av och kunskap om både finansmarknaden och statsförvaltningen. Det gör honom mycket väl lämpad att leda och utveckla FIs verksamhet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund, MP, i pressmeddelandet.

Regeringen utsåg på torsdagen också Lars Lööw till ny generaldirektör för Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige, Svenska ESF-rådet. Rådet ansvarar för det nationella programmet inom Europeiska socialfonden i Sverige, med drygt 13 miljarder kronor att förvalta under 2014-2020 i syfte att förstärka den nationella arbetsmarknadspolitiken. Lars Lööw har tidigare bland annat varit chef för Handikappombudsmannen och kommer närmast från Peritos Ungdomsrekrytering AB, där han varit vd och partner. Han tillträder 1 december 2015.

”Jag är väldigt glad över att nu få utse Lars Lööw som generaldirektör. Hans erfarenhet, ledaregenskaper och stora engagemang kommer vara viktigt för att utveckla ESF-rådets verksamhet”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA