Skatteverket konfronteras om nedläggningar

SKATTEVERKET2015-08-12
Finansdepartementet har gått med på ett möte med lokalpolitiker för att diskutera den planerade nedläggningen av myndighetens kontor i Mora och Åmål. ”Det är klart att många ännu hoppas att kontoren kan bli kvar”, säger Linda Englund, vice ordförande för ST inom Skatteverket.

Skatteverkets plan är att lägga ned kontoret i Åmål vid kommande månadsskifte och kontoret i Mora en månad senare. Men politiker, företagare och fackliga företrädare har kämpat för att kontoren ska bli kvar, och nu – efter flera månaders avvaktande – har finansdepartementet sagt ja till att träffa lokala politiker.

I våras presenterade Skatteverket en plan för stängningar av ytterligare nio lokalkontor. Men efter en proteststorm gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utreda statens närvaro i landet, och Skatteverket valde då att skjuta upp nedläggningarna i väntan på utredningen. Det tidigare beslutet om Åmål och Mora låg dock fast. Lokala politiska företrädare har begärt att få träffa myndighetens ledning, men har hittills inte fått ett positivt svar.

STs Linda Englund, som själv arbetar på kontoret i Åmål, tycker att det är konstigt att de två kontoren behandlas annorlunda än de som ingick i den senaste bantningsplanen.

– I synnerhet nu när det är en så levande politisk fråga.

Det finns inga praktiska hinder för att låta kontoren fortsätta sin verksamhet, tror Linda Englund.

– Jag vet inte om lokalerna är uthyrda, men annars finns all personal, utrustning och inredning på plats.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version sades att även Skatteverket är beredda att möta lokalpolitiker från de nedläggningsdrabbade orterna. Så är inte fallet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.