ST-medlemmar från Skatteverket som följde utfrågningen om skattekontorens framtid: Annica Filipsson, Ann-Britt Björk, Ulla Friberg Wallin, Erika Stenlund, Lars-Göran Fridlund, Lena Berntsson, och Marianne Jonsson.
Bild: Lina Haskel
ST-medlemmar från Skatteverket som följde utfrågningen om skattekontorens framtid: Annica Filipsson, Ann-Britt Björk, Ulla Friberg Wallin, Erika Stenlund, Lars-Göran Fridlund, Lena Berntsson, och Marianne Jonsson.

Hoppet lever att skattekontor blir kvar

SKATTEVERKET2015-10-01
Hoppet lever för de anställda på de nio nedläggningshotade skattekontoren i landet. På en hearing i riksdagens skatteutskott i dag ifrågasatte ledamöter från så gott som alla partier Skatteverkets bantningsplaner.

– Vi tror att generaldirektören kommer att ändra sig, säger Erika Stenlund, ST-medlem på skattekontoret i Hudiksvall.

Publikt har tidigare berättat att Skatteverket stängt kontoren i Åmål och Mora och har planerat att lägga ned skattekontoren på ytterligare nio orter. Syftet är att koncentrera verksamheten till regionala centralorter. Men nu avvaktar myndigheten sedan regeringen gett Statskontoret i uppdrag att se över den statliga närvaron ute i landet.

I dag torsdag hade så riksdagens skatteutskott kallat generaldirektör Ingemar Hansson och ett par andra myndighetschefer till en öppen utfrågning om den framtida verksamheten. Utfrågningen dominerades av kontorsnedläggningen och på plats i riksdagshuset fanns oroliga ST-medlemmar från flera av de hotade kontoren.

Skatteutskottets ordförande Per Åsling, C, uttryckte oro för att statens närvaro ute i landet utarmas snabbare än vad som är motiverat av förändrade boendemönster.

– Staten leder processen mot centralisering och koncentration, menade Per Åsling.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson kände sig dock inte träffad av den kritiken. Han redogjorde för hur myndigheten medvetet arbetar för att fördela om arbetsuppgifter från storstäderna ut till regionerna.

– Samtidigt behöver vi ha något större kontor på vissa orter för att kunna bedriva verksamheten effektivt, sa han som förklaring till att vissa kontor trots allt bör läggas ned.

Nu har dock de planerna lagts på is tills vidare. Enligt Ingemar Hansson indikerar regeringsbeslutet om en utredning att man överväger att ändra styrningen av myndigheten.

– Vi får göra en ny avvägning när utredningen är klar, säger Ingemar Hansson.

Flera personer från ST inom Skatteverket och från de hotade kontoren hade kommit till Stockholm för att vara med på utfrågningen. Erika Stenlund från Hudiksvall, där 65 medarbetare berörs, tog fasta på Ingemar Hanssons besked.

– Det är bra att han verkar kunna ändra sig, annars innehöll utfrågningen inget nytt, säger hon.

Enligt ST-medlemmarna bör alla berörda skattekontor få finnas kvar. De tror helt enkelt inte att det lönar sig att lägga ned dem.

– Vi i Hudiksvall har svårt att förstå varför vi finns med på listan. Tillsammans med Gävlekontoret uppfyller vi alla kriterier som verket har satt upp. Om vi såg att det skulle bli billigare och effektivare skulle vi gilla läget, men det stämmer inte, säger Erika Stenlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.