Statens närvaro i landet ses över

REGIONALPOLITIK2015-05-21
Efter kritiken mot Skatteverkets planer på att lägga ned lokalkontor låter regeringen Statskontoret utreda principer för statliga myndigheters lokaliseringsbeslut.

Skatteverket meddelade i april att myndigheten planerade att lägga ned ytterligare nio lokalkontor. Beslutet väckte stark kritik, och inför en begärd riksdagsdebatt om regionalpolitik lovade civilminister Ardalan Shekarabi att staten ska ta ett större samlat ansvar för sin lokala närvaro.

Nu har uppdraget gått till Statskontoret att kartlägga den statliga närvaron, bedöma myndigheternas kunskapsunderlag inför förändringar och undersöka vilka effekter lokaliseringsbesluten får för den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Statskontoret ska också titta på hur myndigheterna koordinerar sig inför beslut att flytta eller lägga ned verksamhet. Granskningen ska utmynna i förslag till vägledning inför beslut om ändringar i organisationen.

Regeringen konstaterar i uppdragsbeskrivningen att myndigheterna i dag har full beslutanderätt över sin egen organisation. ”Regeringen har emellertid ett övergripande ansvar för de samlade effekterna av enskilda myndigheters beslut.”

Statskontoret ska redovisa sin utredning senast 1 april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.