Varannan damernas i statens bolag

STATLIGA BOLAG2019-06-19

För första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.

Efter årsstämmorna 2019 är andelen kvinnor i de statliga bolagsstyrelserna 47 procent och andelen styrelseordförande 54 procent. Det visar regeringens årliga redogörelse för de statliga bolagen.

Det samlade värdet av statens bolag var vid årsskiftet 630 miljarder kronor, en ökning med mer än tio procent jämfört med året innan. Också året innan ökade värdet i samma storleksordning. Ökningen av det beräknade värdet beror framför allt på högre värderingar av bolagen inom sektorerna basindustri/energi och telekom, bland annat Vattenfall och Sveaskog.

”Bolag med statligt ägande ligger i framkant och driver på utvecklingen inom en rad olika områden, alltifrån jämställdhet och hållbart företagande till digitalisering. 2018 blev ännu ett starkt år för den statliga bolagsportföljen med en beräknad värdeökning som överträffade börsens, rekordresultat för ett flertal bolag och en stabil utdelning på närmare 20 miljarder kronor”, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan, S, i ett pressmeddelande.

Omsättningen för de statliga bolagen blev 354,2 miljarder kronor för helåret 2018, en ökning med drygt nio procent jämfört med året innan. Vinsterna ökade något till sammanlagt till 38,9 miljarder kronor. De vinstrikaste bolagen blev Vattenfall, Akademiska Hus, LKAB och Svenska Spel. De totala utdelningarna till staten blev 19,9 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA