Vill få fler domare till landsorten

RÄTTSVÄSENDET2011-11-16

Sveriges domare trivs i huvudsak med sin arbetssituation, men vissa domartjänster lockar få sökande. Det konstaterar Domstolsverket efter två rapporter.

Det är framför allt domstolar på små och mellanstora orter som har svårt att få sökande. En förklaring kan vara att kvalificerade jurister inte vill eller kan flytta dit.

Dessutom visar det sig att kvalificerade jurister sällan söker lediga anställningar som domare. Det visar en rapport om rekrytering av domare som Domstolsverket tagit fram. Enligt myndigheten kan det bero på att de har en missvisande bild av domaryrket.

För att öka intresset för domaryrket, framför allt på dessa mindre och medelstora orter, planerar Domstolsverket att på sikt genomföra olika åtgärder.

Samtidigt visar en annan rapport att domarna generellt trivs bra med sin arbetssituation, även om arbetsbelastningen ofta anses vara för hög.

Myndighetens utredare, kammarrättspresidenten Thomas Rolén, vill att arbete i domstol som icke ordinarie domare ska medföra ett högre meritvärde än hitintills. Han föreslår också fler så kallade adjunktionsplatser, för att låta kvalificerade jurister från andra branscher under en period få tjänstgöra i domstol. Även sekretess när man gör en generell intresseanmälan för anställning som domare antas kunna leda till fler sökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA