Beklämmande utspel om Arbetsförmedlingen

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN 2016-10-11
Det uppstår positiva synergieffekter när man arbetar med alla grupper av arbetssökande, skriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, och avvisar Liberalernas förslag om att lägga ned myndigheten.

Liberalerna föreslår i sin budget­motion att Arbetsförmedlingen läggs ned. I stället vill man starta en annan myndighet som enbart ska fokusera på de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det känns ju lite som att »gå över ån efter vatten«. Vi som arbetar på Arbetsförmedlingen i dag vet hur verkligheten ser ut för de som drabbas av arbetslöshet. Även för personer med en akademisk examen och/eller lång arbetslivserfarenhet innebär arbetslösheten ett slags krissituation, som oftast innebär att man behöver någon form av hjälp i sitt arbetssökande. Det kan exempelvis handla om hjälp med ansökningshandlingar eller hjälp att kontakta företag.

En stor del av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är redan i dag beroende av stöd för att kunna få ett arbete. Det kan handla om språk­problematik, något slags funktionshinder eller lång tid i arbetslöshet som gör att man inte direkt är matchningsbar på arbetsmarknaden. Sverige är i högkonjunktur och många personer har fått arbete – men det innebär också att företagen ofta inte har tid att ta hand om personer som kan behöva längre inskolningstid. Med fulltecknade order­böcker finns tyvärr många gånger inte utrymme för en längre upplärningsperiod för nyanställd personal.

Vi upplevde för ett antal år sedan en styrning av Arbetsförmedlingen som i stort sett enbart var inriktad på de svagare grupperna, vilket sannolikt bidrog till myndighetens minskade förtroende. Nyinskrivna arbets­sökande upplevde att de inte fick hjälp, när andra grupper prioriterades. Dessutom skulle Arbetsförmedlingen inte arbeta nämnvärt med företagskontakter. Tack och lov har det blivit ändring i styrningen och myndig­heten jobbar för fullt med det arbete som kallas »Förnyelseresan«, vilket också börjat visa sig i positivare resultat. Det är därför beklämmande med utspel som Liberalernas.

Sverige behöver en sammanhållen statlig arbetsförmedling och en enhetlig arbetsmarknadspolitik. Det uppstår många positiva synergi­effekter när man arbetar med alla sökandegrupper. Det är arbetsförmedlarna med sin erfarenhet och kompetens som vet hur matchningen går till som får detta samspel att fungera.

 

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.