Fackföreningarna måste bestämma sig om arbetslöshetsförsäkringen

DEBATT: A-KASSAN2010-11-09

Vad är viktigast i arbetslöshetsförsäkringen: frivilligt medlemskap eller villkor och avgifter? Om facken väljer frivilligheten är risken att det inte blir några förändringar alls, skriver Irene Wennemo.

I förra numret av ST Press svarade Bo Jangenäs på min debattartikel om arbetslöshetsförsäkringen. Tesen han drev kan i korta drag sammanfattas i att arbetslöshetsförsäkringen fungerade bra tidigare när den hade lägre avgifter, kompenserade bättre för förlorad inkomst och var lättare att kvalificera sig till.

Det är lätt att hålla med om detta. Att försäkringen var frivillig samtidigt som ersättningen till övervägande del finansierades med en obligatorisk social avgift var inte så problematiskt när de flesta var med i försäkringen. Även under den period som andelen i a-kassan var på topp stod emellertid relativt stora grupper i arbetskraften utanför försäkringen och hade bara rätt till grund­ersättning om de var arbetslösa, trots att de varit med och finansierat denna.

Detta problem är ännu större i dag. Från facklig sida lyfts krav på att den inkomstrelaterade arbetslöshetsförsäkringen ska fortsätta vara frivillig, samtidigt som avgifterna ska sänkas och villkoren bli bättre. Det kommer att bli omöjligt att få till stånd en bred politiskt uppgörelse om detta. När nu en parlamentarisk kommitté ska gripa sig an denna fråga blir det dags för fackföreningsrörelsen att välja väg. Om de fackliga organisationerna anser att frivilligheten är viktigast finns en risk att det inte blir några förändringar alls – eller förändringar som endast gynnar ett fåtal. Om däremot dagens avgiftsstruktur och villkoren i försäkringen ses som mest angelägna kan det finnas möjligheter till förändringar inom ramen för en obligatorisk försäkring.

En obligatorisk försäkring behöver emellertid inte betyda att a-kassorna läggs ned och ersätts av en statlig administration. Det är mycket troligare att en obligatorisk lösning bygger vidare på den administration av a-kassan som finns i dag, i enlighet med det förslag som lades fram i Sören Ömans utredning om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Irene Wennemo

huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA