Samhällsservice – inte en fråga att förhandla om

DEBATT: ENKÄT2008-12-16

En ST-enkät till medlemmarna ifrågasätts av förtroendevalda inom högskolan. Frågor om exempelvis städhjälp som löneförmån är fel ingång. ST ska inte driva frågor som skapar ojämliket, anser de.

Alla vi medlemmar som registrerat en e-postadress har fått en medlemsenkät från Fackförbundet ST. Frågeställningarna handlar om hur vi som medlemmar uppfattar våra möjligheter till eget inflytande över anställnings- och arbetsvillkor, samt om möjligheten att göra byten mellan olika anställningsvillkor. Exempelvis att byta ut semesterdagar eller högre lön mot högre pension, tjänster och förmåner eller kortare arbetstid.

Vi är djupt oroade över att en så viktig fråga som medlemmars inflytande över de egna arbetsvillkoren behandlas så slarvigt i en medlemsenkät.

Vi ifrågasätter starkt ingången i frågorna. Frågorna i enkäten ger sken av att det går bra för en person att byta ut anställningsvillkor. Vi känner också till att de riktigt stora framgångarna fackföreningsrörelsen uppnått har gjorts som kollektiva lösningar. Detta har förbättrat alla medlemmars arbetsvillkor samtidigt och gett styrka åt kollektivet!

Mest undrande blir vi dock över de exempel på tjänster och förmåner som ST menar att medlemmar skulle kunna byta till sig i stället för högre lön: dagisplats i anslutning till arbetsplatsen, städhjälp, tvätthjälp, subventionerade resor till och från jobbet, hämtning och lämning av barn. Alla dessa »tjänster och förmåner« är sådana som vi redan har tillgång till via skattesedeln.

Vi vill inte att ST ska driva frågor som skapar ojämlikhet i samhället, det vill säga att rätt medlemskap ger tillgång till den välfärd alla samhällsmedborgare ska ha rätt till. Fortsätter det så här kommer en del politiker att kunna hävda att en del samhällsservice inte behövs längre, eftersom den kan tillhandahållas genom ett medlemskap i facket. ST ska inte vara ett försäkringsbolag som ersätter samhällets stöd.

STs kongress 2008 fastställde ännu en gång jämställdhet som ett av fyra politikområden. Förslaget att erbjuda städhjälp, tvätthjälp eller barnpassning går stick i stäv med ett jämställdhetsarbete som stödjer kvinnors och mäns lika rätt att engagera sig hemma och i sina barn. Detta åstadkoms inte genom att erbjuda sådana tjänster och förmåner, utan genom att förbättra arbetsvillkoren på arbetsplatsen, inte i hemmet!

EvaLena Engberg
Lisbeth Häggberg
Alejandra Pizarro

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA