»Skyltar med sina fördomar«

DEBATT: SYNSKADADE2009-03-10

Det blev skarpa reaktioner på artikeln om uppsagda synskadade i nummer 2/09.

Det är med bestörtning man tar del av att Talboks-och punktskriftsbiblioteket, TPB, ett statligt verk, friställer fyra synskadade medarbetare, i en tid när vi har den största arbetslösheten sedan 30-talet. En person har jobbat där i snart 28 år.

Den fackliga ombudsmannen Eva Axelsson säger att det måste vara fullständigt utrett om det finns några omplaceringsmöjligheter. Är detta verkligen fullständigt utrett, eller har man böjt sig för en högst hjärtlös chef?

En chef som i Perspektiv 5/2007 skriver att han ska sätta TPB på kartan och leda TPB in i framtiden. Rimmar illa med att samtidigt leda fyra synskadade personer ut ur arbetslivet.

Och hur har egentligen turordningskretsen handlagts?

Under mina egna 50 år i ett skiftande arbetsliv, såg man alltid till att de funktionshindrade undanhölls när det skedde omorganisationer. Ledningen visade respekt, empati och stöd genom bland annat vidareutbildning och omplacering. Heder åt sådana chefer.

En uppmaning till er som är berörda: kontakta Diskrimineringsombudsmannen.

Livserfaren

Lena Höjdevall är en av dem som kommenterat artikeln på www.stpress.se:

Så konstigt chefen Roland Esaiasson pratar: konsulterna och de övriga som ska sägas upp är knutna till olika anslag. Förstår inte alls varför en synskadad inte ska kunna lära sig högtekniska jobb? Känns som han riktigt skyltar med sina fördomar!

Begriper heller inte varför ombudsman Eva Axelsson på facket inte kommenterar den så kallade omplaceringsutredningen, för den måste hon sett! Säger bara att hon utgår ifrån att allt skötts på rätt sätt, men det är ju just fackets uppdrag att kolla sånt. Det är väl bland annat därför vi betalar vår fackavgift?

Varför i all världen kan inte dessa punktskriftkunniga medarbetare få arbetsuppgiften att ge service till landets bibliotek med att fortsätta och utveckla punktmärkningen på våra talböcker?

TPB ägnar sig åt ett resursslöseri som inte går att förstå!

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA