”Sterka” kommer att landa rätt

DEBATT: DEBATT2017-09-20
Rösta igenom namnförslaget och lägg sedan energin på de absolut viktigaste fackliga frågorna, skriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

STs förbundsstyrelse har jobbat med frågan om förbundets namn under ett antal år och har kommit fram till förslaget att förbundets nya namn ska bli ”Sterka”. Jag har full tillit till processen och som jag har förstått det har frågan inte varit enkel.

Det har varit många olika förslag på namn som debatterats i styrelsen och det har inte alltid varit friktionsfritt. Jag anser att processen har varit så transparent som den kunnat vara – kanske till och med för transparent.

Det hade säkerligen varit enklare om förbundsstyrelsen hade gjort som andra fackförbund, till exempel Vision, och avgjort namnfrågan själva i styrelsen.

Namnet Sterka fungerar och kommer säkerligen att landa rätt, även om det troligtvis tar lite tid. Min uppfattning är att förbundets nuvarande namn, Fackförbundet ST, inte fungerat problemfritt.

Jag får alltid förklara vad namnet betyder – bland annat med formuleringar som Sgamla Statstjänstemanna­förbundet.

Det är svårt att enkelt förknippa det med vad det står för – för det står ju egentligen inte för något. Det är inte heller lyckat att namnet riskerar att sammanblandas med ett politiskt parti.

Min förhoppning är att kongressen röstar igenom förbundsstyrelsens förslag till nytt namn och att vi lägger vår energi på våra absolut viktigaste fackliga frågor, de som rör våra medlemmar. Vi är mitt inne i en avtals­rörelse där vi måste samordna oss för att inte ge arbetsgivarna mer mark. 

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Sterka
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.