Bild: Bollnäs Kommun

Tiden är inne för statliga jobb till Bollnäs

DEBATT: STATSFÖRVALTNING2023-04-05

Att placera den nya Utbetalningsmyndigheten i Stockholm är ett fantasilöst val, skriver Abdullahi Cadaani, S, kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs. Det är dags att ta utfästelserna om att hela landet ska leva på allvar och förlägga statliga jobb till Gävleborgs län, anser han.

När staten ena dagen slår fast att hela landet ska leva och den andra dagen fortsätter att placera nya myndigheter i storstäderna – då brister logiken. Nu senast kom beskedet att den nya Utbetalningsmyndigheten hamnar i Stockholm.

Gävleborgs kommuner, Region Gävleborg och Länsstyrelsen i Gävleborgs län har i flera år drivit på för att statliga arbetstillfällen ska hamna i länet och i Bollnäs, med inriktning på stabil kompetensförsörjning för näringsliv och offentliga verksamheter.

Här i Bollnäs, med centralt läge i Sverige och i länet, är förberedelserna gjorda för moderna, flexibla och hållbara lokaler, som kommer att möjliggöra för 1 200 personer att arbeta med närhet till både hemmet och övriga världen. De allra flesta av dem kommer dessutom att kunna ta sig till och från arbetet med kollektivtrafik, utan byte av trafikslag.

Vi hade hopp om att den nya Utbetalningsmyndigheten skulle placeras här i Bollnäs – i stället hamnar den i storstaden. Utöver att det nog får sägas vara ett fantasilöst val att placera myndigheten i Stockholm och fina Hammarby sjöstad, så missar regeringen ett givet tillfälle att leva upp till rekommendationerna från den parlamentariska landsbygdskommittén. När en ny myndighet inrättas ska en lokalisering utanför storstadskommunerna vara förstahandsalternativet. Staten som arbetsgivare måste också ta ett större ansvar för landsbygdernas utveckling.

I Gävleborg tar vi vårt ansvar. Vi rustar oss för de krav som en ny statlig etablering kräver. Flera av kommunerna i länet har ökat sin planberedskap och underlättat bostadsbyggande samt gjort omfattande satsningar på ökad kollektivtrafik. I Bollnäs underlättar vi också på andra sätt för att göra det möjligt för fler människor att flytta till vår fina kommun, bland annat genom de nya tomter som nyligen färdigställts i centralorten.

Statliga jobb till Bollnäs bidrar till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder, och här finns en historisk möjlighet att skapa ett starkare samhällskontrakt. En förstärkt arbetsmarknad i Gävleborg innebär också att hela regionen utvecklas och stimuleras – länets dynamik stärks, samtidigt som avståndet mellan storstad och landsbygd minskar.

Nu blir det inte Utbetalningsmyndigheten som hamnar hos oss, men vi förväntar oss att regeringen tar utfästelsen att hela landet ska leva på allvar. Se nu till att nästa etablering sker i Bollnäs – centralt i vårt fantastiska Sverige, i Gävleborg och i Hälsingland!

 

Abdullahi Cadaani, S

Kommunstyrelsens ordförande, Bollnäs kommun

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA