Vi behöver fungerande postservice i hela Sverige

DEBATT: POSTNORD2024-03-22

Det krävs politisk handling för att säkerställa att breven kommer fram i hela Sverige, skriver Isak From, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han uppmanar regeringen att ta ett samlat grepp om Postnord, inte minst för personalens skull.

Klagomålen mot Postnord är många. Breven kommer inte fram i tid och brevbärare har vittnat om hög arbetsbelastning och dåliga arbetsförhållanden.

Enligt Post och telestyrelsen, PTS, lever företaget inte upp till de leveranskrav som är förenade med dess samhällsuppdrag. Trots myndighetens anmärkningar och förelägganden har problemen fortsatt. Särskilt allvarligt är att postutdelningen inte är likvärdig i olika delar av landet.

Postnord menar att detta delvis beror på att tågen inte kommer i tid, och så kan det ju vara. Men medier har också rapporterat om att Postnord helt stoppar utkörning av post till vissa radhusområden på grund av att gatorna är så trånga att postbilarna har svårt att ta sig fram. Det betyder att boende i dessa områden tvingas åka och hämta sin post på närmaste postkontor – som kan ligga många kilometer bort. 250 000 hushåll kan komma att beröras när Postnord ställer om sin utkörning på grund av de nya kraven på framkomlighet och trafiksäkerhet.

Regeringen bereder just nu utredningsbetänkandet ”Posttjänst för hela slanten” som behandlar finansieringsmodeller för framtidens posttjänst. Utredaren Britt Bohlin föreslår att dagens krav på att dela ut post inom två dagar ska ändras till tre dagar.

Under en riksdagsdebatt frågade jag finansminister Elisabeth Svantesson hur regeringen säkerställer att Postnord uppfyller samhällsuppdraget om brev- och pakettjänster till alla hushåll i hela landet. Jag frågade också om hon menar att Postnords agerade är förenligt med statens ägarpolicy.

I debatten framkom att regeringen och Elisabeth Svantesson följer frågan och anser den vara viktig. Det håller jag verkligen med om. Det har dock inte skett något konkret som lett till att de som drabbas av försenad eller helt indragen utdelning åter ska kunna få sin post.

Just nu framstår det som om samordningen inom regeringen brister. Frågorna som rör Postnord är många. Posten fortsätter att komma för sent och personalen sliter. Och vad händer med de radhusboende som får fortsätta hämta brev och paket på närmaste postkontor?

I en tid när de digitala tjänsternas sårbarhet är tydligare än någonsin, krävs det politisk handling för att säkerställa att det gamla hederliga brevet ska komma fram till mottagaren. Vi behöver en fungerande postservice i hela landet. Det duger inte att skylla på tågen eller på att brevlådor står fel. Regeringen behöver av många skäl, inte minst för personalens skull, ta ett samlat grepp om Postnord.

Isak From
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ledamot i näringsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA