Bild: Getty Images

Ekologiskt och svenskt ska det vara i korgen

FÖRDJUPNING: FRUKTKORG2018-05-16

Att ha en fruktkorg är uppskattat bland anställda på landets arbetsplatser. Den mest populära frukten är bananen. Och ekologiskt och svenskt efterfrågas alltmer, berättar företrädare för fruktkorgsföretag.

– Det som alltid går åt först är bananer. Vi äter mest bananer i snitt i världen om man bortser från de bananproducerande länderna, säger Mikael Engqvist på företaget Fruktdealen.

Svenskarna är också ganska konventionella, menar han, de kan gärna ta en mango eller en melon som lite extra, men utan att tulla på bananer, päron, äpplen och säsongsfrukt som apelsin.

Allt fler vill också ha svenskt och ekologiskt, något som hans företag tagit fasta på. Sedan flera år tillbaka levererar de till exempel bara ekologiskt odlade bananer.

Den klassiska fruktkorgen i rotting, som länge varit mest efterfrågad, har också fått konkurrens. Trenden går mot leverans i lådor eller ställ, förklarar Mikael Engqvist.

– Och så vill man ha mer service, att frukten packas upp och att mjölken till kaffet som vi ofta levererar också kommer ända in i kylen.

På Ekonomistyrningsverket, ESV, har man diskuterat fruktkorgens vara eller inte vara, men beslutat sig för att behålla den som en förmån.

– Vi anser att det är en generös förmån från arbetsgivarens sida som vi vill tillhandahålla för vår personal. Vi upplever att frukten är uppskattad av våra anställda på det stora hela, säger Helena Wingemo, HR-chef på ESV.

Fruktkorg – en skattefri förmån

Personalvårdsförmåner som kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring är skattefritt för den anställda. Förutsättningen är att det som erbjuds inte kan ses som en hel måltid.

En frukt med traditioner

Äpplet har en lång historia. Det har gjorts fynd av äppelrester vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. De homeriska hymnerna innehåller också vittnesmål om äppelodlingar i Grekland och romerska riket. I Norden nämns äpplen i Snorre Sturlassons Edda. I Sverige har man grävt fram ett förkolnat äpple nära Omberg i Östergötland från 2500 år före Kristus.

Bananen i poppistoppen

 1. Banan
 2. Äpple
 3. Apelsin
 4. Småcitrus
 5. Päron

Rankinglistan bygger på fruktförsäljningen i 1400 Ica-butiker.

Källa: Ica

Vi äter för lite frukt och grönsaker

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Ett medelstort äpple väger ungefär 125 gram och en banan utan skal något mindre. I dag är det bara två av tio svenskar som äter 500 gram frukt och grönsaker per dag eller mer.

1909  

1909 började bananer importeras till Sverige.

Kostnaden för frukt varierar

Publikt frågade sexton statliga verksamheter om de bjuder sina anställda på frukt eller inte, samt hur mycket frukten kostar per anställd. Tio svarade. Av dessa har sex fruktkorg. De fyra som inte har det är Försäkringskassan Aktivitetsstöd & Etableringsförmåner Syd, Högskolan Väst, Kronofogden och Postnord. Summorna avser kronor per anställd och månad och är inklusive moms.

 • Statens historiska museer: 90 kronor
 • Kommerskollegium: 82 kronor
 • Inspektionen för vård och omsorg (Jönköping): 75 kornor
 • Statens skolinspektion: 45 kronor
 • Post- och telestyrelsen: 40 kronor
 • Ekonomistyrningsverket: 38 kronor
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA