Facken strider om civila utredare

FÖRDJUPNING: BROTTSUTREDARE2013-04-16

Polisförbundet är emot att civila utredare får utökade befogenheter. ST, flera myndigheter inom rättsväsendet och experter tycker tvärtom.

Rikspolisstyrelsen föreslår att lagen ändras så att civilanställd personal får utökade befogenheter. Exempelvis ska civila utredare få hålla inledande förhör och göra beslag vid medverkan i husrannsakan.

– Det här förslaget kommer att leda till en mer effektiv verksamhet, säger STs ordförande Britta Lejon.

Men STs uppfattning delas inte av Polisförbundet, som i stället anser att stora delar av förslaget strider mot statens grundläggande syn på rättssäkerhet.

– Det är inte heller klarlagt vilket behov det finns av ut­ökade befogenheter för civila utredare, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Trots att fackförbunden är oense är flera myndigheter inom rättsväsendet positiva till att civila utredare får utökade befogenheter. På Ekobrottsmyndigheten har exempelvis poliser och civila utredare arbetat sida vid sida i snart femton år. Åklagar­myndigheten begärde redan för några år sedan extra medel för att anställa egna civila utredare »för ökad lag­föring«.

Även experter ger Rikspolisstyrelsens förslag godkänt. Peter Lindström är docent i kriminologi och har arbetat som biträdande prefekt på polisutbildningen i Växjö. Han tycker att det är bra att civila utredare med rätt kompetens får utökade befogenheter.

Peter Lindström ser även andra områden där civilanställda kan göra nytta. För drygt ett år sedan utredde han hur lokala brottsplatsundersökningar, i den så kallade Lokusverksamheten, skulle kunna bli effektivare.

– Vi menade att brottsplatsundersökningar bör kunna utföras av särskilt utbildad civilanställd personal tillsammans med poliser. Eftersom man alltid åker ut två och två skulle det dels frigöra poliser till andra uppdrag, dels skulle verksamheten kunna vitaliseras
genom att man tar in personal med annan yrkesbakgrund.

En annan person som följt frågan under en lång tid är Staffan Kellerborg, som var informationsdirektör när Sten Heckscher var rikspolischef.

Han är helt övertygad om att polis­organisationens effektivitet kommer att öka om förslaget blir verklighet.

– Ta bara ett sådant exempel som att tömma en dators hårddisk, det ses som husrannsakan och då måste en polis stå och hänga över axeln. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA