Civilanställda får utökade befogenheter

POLISEN2014-11-27
Från 2015 får civilanställda inom nya Polismyndigheten fatta fler beslut och hålla fler typer av förhör än i dag. Det beslutade Riksdagen i tisdags.

Civilanställda på den nya Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten får utökade befogenheter. 

En civilanställd utredare ska exempelvis få rätt att hålla vissa förhör, hantera förenklad delgivning och besluta om förverkande. Förverkande innebär att egendom dras in på grund av att ägaren har gjort något brottsligt.

Även civilanställda bilinspektörer, som arbetar med trafikövervakning, ska få utökade befogenheter. De ska få rätt att besluta om vissa avgifter, förbjuda fortsatt färd i vissa fall, kontrollera alkolås och ta hand om ett fordons registreringsskyltar.

ST har drivit på i frågan och har tidigare konstaterat att utökade befogenheter för civilanställda innebär att Polisens resurser används mer effektivt. 

De nya reglerna gäller från 2 januari 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.