ST positivt till förslag om civilanställda

POLISEN2013-12-19

Fackförbundet ST är positivt till förslaget att låta fler polisanställda få utökade befogenheter när det exempelvis gäller att leda förundersökningar och vidta vissa utredningsåtgärder. Det framgår av ett remissvar som förbundet har lämnat in.

I juni i år fick polismästaren Stefan Mann uppdraget att utreda och analysera behovet av att ge fler anställda inom polisen polisiära befogenheter. Han skulle också gå igenom vilka eventuella författningsförändringar som i så fall skulle behövas.

Stefan Mann redovisade sina slutsatser i oktober och nu har ST lämnat in sina åsikter i ett remissyttrande. Förbundet är positivt till förslaget att låta annan personal än poliser få utökade befogenheter.

Framför allt handlar det om arbetsuppgifter inom utredningsverksamheten och trafikövervakningen. En sådan förändring medför också en minskad belastning på poliserna, påpekar ST.

”Vi anser att det är angeläget att nu ge civilanställda de befogenheter som behövs och därmed undanröja hinder för ett effektivt användande av resurser”, skriver förbundet i sitt remissvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA