Ökade befogenheter för civilanställda

POLISEN2015-08-21
Civilanställda inom Polisen och Säpo får utökade befogenheter. Regeringen har beslutat om ändringar i polisförordningen, så att civilanställda bland annat får leda förundersökningar.

Polisförordningen har ändrats så att civilanställda ska kunna leda förundersökningar enligt rättegångsbalken, utredningar enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare och en del andra åtgärder som tidigare bara kunde utföras av poliser.

”Detta är en viktig del i att använda polisens resurser mer effektivt. Civilt anställda inom Säkerhetspolisen och polisen kan i och med beslutet leda förundersökningar”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, i ett pressmeddelande.

Ändringen i förordningen innebär att den tidigare begränsningen av möjligheten att överlämna till någon annan än en polis att leda en förundersökning tas bort. Den som ska leda en förundersökning eller en utredning ska dock ha ett särskilt förordnande av myndigheten.Bara kvalificerade beslutsfattare som har den utbildning, kompetens och erfarenhet som krävs ska kunna få ett sådant förordnande.

Syftet med ändringarna är att kunna använda resurser och kompetens mer effektivt. Åtgärden är en av flera för att öka användbarheten av civilanställd personal inom Polisen, Säpo och Ekobrottsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.