Avbruten revision blir fall för Riksrevisionen

NYHET2007-04-17

Nästa vecka får länsstyrelsen i Skåne besök av Riksrevisionen med anledning av bråket kring myndighetens internrevision. Länsledningen bröt mot flera regler när man avbröt en pågående granskning av personalchefen.

När landshövding Göran Tunhammar i mars beordrade länsstyrelsens internrevisor Tommie Sjölin att omedelbart avsluta sin utredning överskred myndighetschefen sannolikt sina befogenheter.

Det framgår av det förtydligande av gällande regelverk som Ekonomistyrningsverket, ESV, nu gjort. Det är enbart styrelsen som kan ta beslut om att avsluta en granskning, fastslår ESV. Ett sådant beslut måste dokumenteras i protokoll.

Kan granska enskilda

Vidare konstaterar ESV att internrevisionen mycket väl kan granska enskilda personer, så länge det ingår i en bedömning av den interna styrningen och kontrollen. Minnesanteckningar från intervjuer, möten och e-post anses vara tillräcklig dokumentation vid en sådan granskning.

Det talar emot den externa rapport, utförd av en privat revisionsbyrå på uppdrag av länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter, som gav Tommie Sjölins utredning hård kritik. Internrevisorn bedömdes ha brutit mot god internrevisionssed, bland annat på grund av bristfällig dokumentation och genom sin granskning av frågor om bristande ledarskap och dålig arbetsmiljö.

Låste in sig på rummet

Rapporten ledde till att myndighetens styrelse förklarade sig sakna förtroende för sin internrevisor och fråntog honom arbetsuppgifterna. Tommie Sjölin är avstängd från arbetet sedan han för en dryg månad sedan låste in sig på sitt tjänsterum för att hindra ledningen från att komma över känsligt utredningsmaterial.

Bråket på länsstyrelsen har fått Riksrevisionen att reagera. Nästa vecka ska en delegation från granskningsmyndigheten besöka länsledningen för att förhöra sig om situationen, och tala med den avstängde internrevisorn.

–Vår roll är att granska att myndigheter följer gällande författning, säger ansvarig revisor Börje Nieroth, och vi kommer att gå igenom de beslut som ledningen har tagit. Vi kommer naturligtvis att begära dokumentation och gå igenom styrelsens protokoll.

Anonym brevskrivare vädjar om hjälp

Personal på Länsstyrelsen i Skåne har i ett anonymt brev vänt sig till den ansvarige ministern för att be om hjälp.

Den anonyma skrivelsen uppges vara författad av personal med lång erfarenhet av att arbeta på länsstyrelsen. Situationen på arbetsplatsen beskrivs som »fullständigt ohållbar« efter den senaste tidens händelser. Avsändarna kräver därför att Mats Odell, minister med ansvar för den statliga förvaltningen, tillsätter en opartisk utredning för att en gång för alla reda ut händelserna kring internrevisorns avstängning och hur länsledningens ledarskap och styrning egentligen fungerar. Kopior av brevet har även skickats till Riksrevisionen, Ekonomistyrningsverket och lokala skånska medier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA