Får nya vinklar med Twitter

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-11-27

Allt fler hittar fram till mikro­bloggen Twitter. Med över
10  000 inlägg är Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, troligen en av statens flitigaste twittrare.

Hur skulle du beskriva Twitter för någon som inte vet vad det är?

– Det är ett forum för diskussion, åsikter och umgänge. Flödet är extremt snabbt. Jag fastnade på riktigt vid jasminrevolutionen då jag upptäckte att man kunde få direktbilder från människor i Tunisien – helt fantastiskt!

Många nöjer sig med att läsa på Twitter, men du skriver också. Om vad?

– Dels om arbetsmiljö, dels om allmänna samhällsfrågor, dels lite privat.

Du har över tusen följare. Vad vet du om dem?

– Väldigt lite, givetvis. Många använder bara ett förnamn eller så använder de en pseudonym.

Vad får du ut av kommunikationen?

– Jag får respons, ofta från kloka, begåvade och snabbtänkta personer. Det är ju kul. Twitter gör det möjligt för mig att få ur mig åsikter. Jag tvingas till korta formuleringar i komplicerade frågor. Jag lär mig mycket och får nya vinklar i snart sagt alla ämnen. Man lär sig ganska snabbt vilka personer som skickar intressanta länkar. Det är en extremt bra omvärldsbevakning.

Hur mycket tid lägger du på Twitter?

– Jag brukar säga att Twitter är min kvalificerade rökruta. Mellan möten kan jag hoppa in alltifrån en minut till tio minuter. På kvällen brukar jag lägga till ett längre pass. Twitter har styrt bort min mediekonsumtion från papperstidningarna. Det finns nackdelar med det. På Twitter blir jag fördjupad, inte överraskad.

Som generaldirektör representerar du staten. Finns det situationer då ditt twittrande kan bli problematiskt?

– Ja, absolut. Jag försöker använda mitt omdöme hela tiden. Det finns sådant jag inte skriver om. Exempelvis heta partiskiljande frågor.

Har du gjort bort dig någon gång?

– Nej, jag tycker inte det. Men vid ett par tillfällen på 10 000 tweets har folk missförstått. Vid ett tillfälle nyligen använde en känd opinionsbildare ordet »domarhora«. Jag spred detta för att hänga ut den olämpliga kommentaren, vilket är en vanlig metod. Men vissa trodde att jag instämde. 

På Twitter skriver generaldirektören och ST-medlemmen Mikael Sjöberg korta inlägg, högst 140 tecken långa. Alla kan läsa hans så kallade tweets.
Bild: Elis Hoffman
På Twitter skriver generaldirektören och ST-medlemmen Mikael Sjöberg korta inlägg, högst 140 tecken långa. Alla kan läsa hans så kallade tweets.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA