Företagshälsan ännu inte redo

FÖRDJUPNING: REHABILITERING2008-10-21

En utökad företagshälsovård utmålas som »en av de viktigaste länkarna« när kraven på de sjukskrivna skärps. Men än är det långt kvar innan hjälpen finns att få.

 Satsningen innebär i praktiken att företagshälsovården ska kunna avlasta den vanliga vården genom att ta emot patienter som annars skulle ha vänt sig till vårdcentralen, och erbjuda samma typ av hjälp. Företagshälsovården ska samordna insatserna från arbetsplats, sjukvård och försäkringskassa för snabbare rehabilitering. Enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är reformen »en av de viktigaste länkarna i rehabiliteringskedjan«.

Men satsningen på utökad företagshälsovård är frivillig, både för landsting och enskilda arbetsgivare som tillsammans med staten ska dela på kostnaderna. Ramavtalet skrevs under först i somras, och nu funderar landstingen som bäst på om de vill anta budet. Någon rusning lär det inte bli tal om till en början, tror Lars Hjalmarson, vd för branschföreningen Svensk företagshälsovård.

– Jag räknar med att vi kan ha det här igång från årsskiftet i några landsting, kanske tre till fyra stycken på sin höjd. Funkar det bra och vi kan visa på resultat kommer resten efter hand.

Först när landstinget ger klartecken, alltså tidigast runt nyår, vet företagshälsovården att pengarna finns och kan utveckla sin organisation. Enligt Lars Hjalmarson ligger många redan i startgroparna för att komplettera dagens verksamhet med vårdkompetens, menar han.

– Det går relativt snabbt. Finns marknaden så finns producenterna.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA