Full fart på departementet

FÖRDJUPNING: EU-ORDFÖRANDESKAPET2009-01-13

– Hur mycket jobb det blir för Sverige beror på hur mycket tjeckerna hinner med i vår, säger Eva Sjögren på jordbruksdepartementet.

Just nu är det bråda dagar på jordbruksdepartementet, men förberedelserna inför ordförandeskapet startade redan 2007. Utbildningspaket har tagits fram, medarbetare har skickats på språk- och förhandlarkurser, datum och dagordningar för möten har spikats.

– Enbart på jordbruksdepartementet har vi utnämnt cirka 35 ordförande som ska leda ungefär 130 möten på ministerrådet i Bryssel, berättar Eva Sjögren.

Hon är biträdande chef för jordbruksdepartementets EUI-sekretariat i Stockholm. Det samordnar departementets arbete internationellt och inom EU.

Resandet ökar i vår

Resandet och kontakterna med övriga medlemsländer blir intensivare under våren. Och på jordbruksdepartementet, säger hon, har man ambitionen att inför ordförandeskapet hinna med så många möten som möjligt med var och en av de övriga medlemsstaterna.

Departementets område omfattar inte bara EUs jordbrukspolitik, djurskydds- och livsmedelsfrågor och skogsfrågor, utan även den gemensamma fiskeripolitiken.

– Ett höstordförandeskap innebär traditionellt många fiskefrågor. Fiskekvoter ska beslutas för kommande år och tankar om den framtida fiskepolitiken ska initieras, säger Eva Sjögren.

Hon gissar att också djurskydds- och livsmedelsfrågor kommer att tas upp – däremot inte så mycket som rör jordbruksområdet, trots att det tar 40 procent av EUs budget i anspråk.

– Orsaken är att viktiga beslut redan fattats under det franska ordförandeskapet.

Departementets löpande EU-arbete sker dels på tjänstemannaberedningar, dels på EU-beredning med jordbruksministern. Tjänstemanna­beredning hålls två gånger i veckan. Där går man igenom förhandlingsläget med representationen i Bryssel och Livsmedels-, Jordbruks- och Fiskeverket via videolänk.

– Det arbetssättet infördes inför förra ordförandeskapet och det har lett till ett mer effektivt arbete då alla synpunkter kommer upp på bordet.

Under ordförandeskapet fördubblar departementet sin styrka på representationen i Bryssel. Enligt Eva Sjögren är representationens viktigaste uppgifter att hämta in och sprida information, förhandla och föra fram svenska ståndpunkter.

Nytt parlament och ny kommission

Hon arbetade själv i Bryssel under förra ordförandeskapet och hon tycker att det skiljer sig en hel del från det ordförandeskap som nu förestår: 2009 kommer att präglas av att både ett nytt EU-parlament och en ny kommission ska väljas. Dessutom råder osäkerhet om EUs fördrag tills irländarna haft en ny folkomröstning.

– Enligt det nuvarande Nicefördraget ska antalet kommissionärer bli färre. Antas Lissabonfördraget ska de vara lika många som medlemsländerna men färre efter 2014 – hur många färre anges inte. Det är en nöt att knäcka, menar Eva Sjögren.

Kostar 890 miljoner

År 2001 låg budgeten för det svenska ordförandeskapet på 835 miljoner kronor. För 2009 beräknas kostnaderna bli 890 miljoner kronor. Ungefär hälften av summan går till de drygt hundra möten som ska äga rum i Sverige. Elva av dem är informella ministermöten på sju orter i landet, till exempel ett med jordbruks- och fiskeministrarna i Växjö i september. Sammanlagt hålls ungefär 3 300 möten, av vilka cirka 3 000 hålls i Bryssel.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA