Hälleflundran hägrar för Rose-Marie

FÖRDJUPNING: FISKE2009-03-31

Rose-Marie Nylund, ST-medlem och programmerare vid Lantmäteriet i Kiruna, sitter framför datorn på dagarna. Men hennes passion är fiske. Flera gånger har hon vunnit pris vid VM i skreifiske.

Hur började ditt fiske­intresse?´

– Jag växte upp i Abisko. På eftermiddagarna efter skolan tog jag pimpelspöet och gav mig ut på Torne träsk. Familjen hade något som heter ark också. Det är som en flyttbar stuga av trä med hål i botten. Man tar med sig den ut på isen. Där kunde jag ligga i timmar och titta ner.

Vad såg du då?

– Man borrar ett hål genom isen och så tittar man ner, rakt ner i vattnet. Helst ska det vara ganska mörkt i arken, då ser man bäst. Många brukar stå eller sitta, men jag tycker om att ligga ner, precis vid kanten. Då ser man stenar och gräsbotten, det mörka vattnet och blänket som ska locka till sig fisken. Och masken eller små fluglarver, som man agnar med.

Varför tycker du om det?

– Det är en sådan spänning. När man ligger där är det alldeles stilla, men plötsligt ser man en stor fisk simma förbi! Nu på våren pimplar jag varenda helg. Det finns en fjällsjö här som bara är öppen för fiske under sex veckor. När det är fiskepremiär där går alla man ur huse.

Varför det?

– Det är folkfest. Man träffas på isen, fiskar och skojar och skryter om sin fångst. Men om man har fått riktigt mycket brukar man inte avslöja sitt ställe. Eftersom sjön heter Rautasjaure, så brukar man skoja och svara att »nu har jag varit i Hemligjaure!« Sedan brukar jag havsfiska också, det är ju ovanligare och helt annorlunda.

På vilket sätt?

– Man åker ut med båt och fiskar i många timmar. Ibland är det sju meter höga vågor, det kan vara kallt och blåsigt och blött, armarna värker, men man fortsätter ändå. I vissa tävlingar har jag varit så sjösjuk att jag har kräkts, men jag har ändå stått kvar och fortsatt fiska. Förut tyckte jag att det var så tråkigt att säsongen tog slut i april, när isarna blir för sköra. Men då före­slog några vänner att vi skulle åka till Nordnorge och fortsätta på havet. Det var 1984 och sedan dess är jag fast.

Vad är det som gör dig till en så envis fiskare?

– Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska, men när det handlar om fiske är det något som händer med mig. Jag har vunnit pris i VM i skreifiske flera gånger. Skrei är en särskild sorts torsk som man fiskar i Nordnorge. Sedan har det blivit många andra priser också i olika tävlingar och cuper, fast jag har faktiskt inte hållit räkningen på dem. Det är inte så vanligt med kvinnor på havsfiske, och dessutom tycker många att vi som är från Kiruna inte ska ut på havet. »Ni kommer ju från inlandet, ni kan väl inte sådant här«, brukar de retas. Men det kan vi, och det är roligt att visa det.

Har du något mål med ditt fiske?

– Jag drömmer om att dra upp en hälleflundra. I maj ska vi ut på norska havet igen, så det är faktiskt inte omöjligt.      

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA