Han slåss för de sjuka

FÖRDJUPNING: SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-06-02

Efter 33 år som jurist på Försäkringskassan tackade Erik Ward ja till avtalspension. Nu driver han en egen juristfirma och företräder personer som inte får sin sjukskrivning godkänd av Försäkringskassan. Och han har sett en tydlig ökning av antalet ärenden sedan i höstas.

Av:  Sven Bjerde

Det skulle vara enkelt att säga att Erik Ward har bytt sida, att han är motståndare till sin förra arbetsgivare, men det är inte den uppfattningen som han själv har.

– Jag fick möjlighet till avtalspension när jag var sextio år. Nu ser jag mig som ett komplement till Försäkringskassan.

Men han upplever att Försäkringskassan ofta jagar fel människor för att komma åt dem som fuskar med sin sjukpeng.

– Det går inte att stoppa in sjuka individer i en mall, att till exempel bestämma att ryggskott ska ta si och så lång tid att läka, eller att hävda att det inte är styrkt att en människa med värk har nedsatt arbetsförmåga.

Juristfirma i egna villan

I år har snart 62-årige Erik Ward drivit sin juristfirma hemifrån villan i Sölvesborg i två år. Tidigare arbetade han trettiotre år inom Försäkringskassan, de sista två som chefsjurist.

I huvudsak företräder Erik Ward personer med diagnoser som bygger på besvär som patienten själv beskriver. Det kan handla om värk eller olika trötthetssymptom.

– Ett återkommande problem är att läkarintygen till sådana diagnoser ofta är alltför svaga. Ett annat stort problem är att Försäkringskassans medicinska rådgivare endast behöver motivera ett avslag med att sjukskrivningen inte är medicinskt styrkt.

Erik Ward berättar att han har företrätt sjukskrivna där fyra, fem specialistläkare sagt en sak medan den försäkringsmedicinske rådgivaren haft en annan uppfattning. Och att det är ytterst ovanligt att en handläggare går emot vad den försäkringsmedicinske rådgivaren säger i sitt yttrande.

– Jag vill inte anklaga personalen på Försäkringskassan eftersom de har sina mallar att följa och dessutom har ett stort produktionskrav. Och visst har jag sett exempel på korta och bra motiveringar. Men jag har märkt att en del av de försäkringsmedicinska rådgivarna kan
ha svårt att erkänna att de inte har tillräcklig kunskap om vissa diagnoser.

Läkarintyg väger inte tungt

En sådan diagnos är kroniskt trötthetssyndrom. Erik Ward
företräder ett tiotal personer som lider av kroniskt trötthetssyndrom, och hittills har han vunnit alla ärenden som är klara. Han berättar att det endast är två till tre procent av dem som får den här diagnosen som någonsin kan börja jobba igen, och av dem nästan ingen på heltid. Trots det, menar han, får många sin sjukpenning indragen med motiveringen att sjukdomen inte är medicinskt styrkt.

– En läkare som har haft en patient i fem, sex år bör känna sin patient väl. Om han dessutom har skrivit ett utförligt läkarintyg så borde det väga tungt. Det gör det inte i dag.

Tror på de nya reglerna

Med de nya regler som gäller sedan årsskiftet kräver Försäkringskassan tydligare intyg av de behandlande läkarna, men däremot inte utförligare motiveringar av de försäkringsmedicinska rådgivarna.

Ändå tror Erik Ward på myndighetens nya regler och organisation. I och med att färre försäkringsmedicinska rådgivare täcker ett större geografiskt område granskar de fler intyg av sjukskrivna med värk- och trötthetssymptom. Därmed har de större möjlighet att bredda sina kunskaper. Tanken är också att den behandlande läkaren ska ha mer att säga till om vad det gäller patientens arbetsförmåga. Dessutom skapas det förutsättningar för snabbare åtgärder genom den nya rehabiliteringskedjan, där Försäkringskassan måste göra en uppföljning av sjukskrivningen senast efter trettio dagar.

– Så det ska nog bli bra på sikt. Man borde kunna få igång de flesta inom 180 dagar. Alla vet ju hur viktigt det är att få ut en sjukskriven i arbete igen så fort som möjligt.

I dagsläget driver Erik Ward ungefär 200 ärenden och av de fall som är avgjorda uppger han att han har vunnit någonstans mellan 30 och 50 procent. Men han tjänar inte mycket pengar på sin verksamhet.

– Jag känner så för de drabbade och har en maxtaxa på 1 800 kronor för ärenden som jag inte vinner, detta oavsett hur många timmar jag lägger ner. Som mest har jag fått betalt 6 000 kronor, men det var i ett ärende där en kvinna fick ut nästan 300 000 i retroaktiv sjukersättning.

Han berättar också att det är långt ifrån alla som betalar. Att många ringer och säger att de inte har råd.

– Då låter jag det vara, de är ju ärliga. Andra struntar bara i att betala och det är ju lite tråkigare.

Ännu är förra årets bokslut inte klart, men han uppskattar att han har tjänat ungefär 1 000 kronor per månad efter skatter och avgifter.

Ett sätt att få hjälp om man har problem med sin sjukpenning kan annars vara att vända sig till sitt fackförbund. Facket kan sedan välja att skicka ärendet vidare till LO-TCO Rättsskydd, ett juridiskt bolag som gemensamt ägs av LO och TCO. Dit hänvisar Erik Ward fackmedlemmar som ringer, »eftersom det är där den riktiga spetskunskapen finns«.

– Sedan kan naturligtvis jag också en del efter trettiotre år på Försäkringskassan.

Svårt få fack att driva fall

Men många förbund är restriktiva med att driva sådana ärenden (se artikel ovan) och Erik Ward är ombud för flera fackmedlemmar vars förbund inte har velat driva deras sak vidare.

– Men jag har inga direkta siffror på hur många. Jag för inte sådan statistik.

I dagsläget är Erik Ward inte säker på hur länge han kommer att driva sin firma, ibland funderar han på att lägga ner verksamheten.

– Många som söker upp mig befinner sig i en lång process mot Försäkringskassan och mår väldigt dåligt. De har ingen att prata med och jag blir som en kurator. Det är tungt ibland, men å andra sidan är det ju alltid roligt när de får rätt.

Nyligen vann Erik Ward ett mål där en man hade varit utan sjukpeng sedan i augusti 2007. Mannen var gravt psykiskt sjuk, hade en 78 sidor tjock journal och utlåtande från fem överläkare inom psykiatrin. Ändå var den försäkringsmedicinske rådgivarens utlåtande att mannens rätt till sjukpenning inte var medicinskt styrkt.

– Då kändes det bra att vinna. Det här är det värsta jag har varit med om, sa jag då, och att jag skämdes för att ha jobbat inom Försäkringskassan.

Efter pensionen arbetar Erik Ward som juridisk rådgivare.
Bild: Olof Abrahamsson
Efter pensionen arbetar Erik Ward som juridisk rådgivare.
Inlagt av Mia Ekenberg (ej verifierad) tis, 06/09/2009 - 16:37
Äntligen, att läsa detta gör att man åter kan tro på rättvisan. Det helvete som jag har räcker för att gå under, att dessutom bli kränkt av FK är som att bli sparkad när man redan har ramlat omkull. Och att läkarna som sjukskriver inte omyndigförklaras. Visst ska kontroller ske men med måtta och gott omdömme.
Inlagt av EagleEye (ej verifierad) fre, 06/12/2009 - 04:15
Ett riktigt äkta Hedersknyffel denne man, jag saknar ord!

EagleEye,
Jag är en Resursare.
resurs.ning.com
Inlagt av John Knutsson (ej verifierad) lör, 10/03/2009 - 15:48
Ja vad ska man säga.. Detta är bara riktigt bra. Folk tänker inte idag, empatin har kallnat i detta landet, och inte bara här. Så är det i dessa tider, folk bryr sig inte.

Men det finns de som bryr sig! Och de kan krossa orättvisan ända ner i graven om rätt omständigheter dyker upp!
Inlagt av ewa sundlöf (ej verifierad) fre, 04/23/2010 - 23:28
Håller helt med, han hjälper mig o han är fantastisk! en levande ängel...oavsett om jag får rätt eller ej. Fått Avslag i länsrätt o hopppas nu på prövning i kammarrätten, men till de som inte orkar kämpa ...ta i lite lite till för att överklaga,det känns bra att i allafall ha försökt att få rätt. Jag lever på försörjningsstöd sedan 2 år och känner mig utfryst,mobbad och övergiven.och soc. har inte gjort något för att hjälpa till förräns jag med hjälp av ett personligt ombud fått samordning m.m..men genom en sådan här hjälp känns det mycket bättre och jag kämpar på för att bevisa hur sjuk jag är, men även försök till rehab för att få en liten arbetsförmåga tillbaks. Man får aldrig sluta hoppas :-))
Inlagt av Sonny (ej verifierad) sön, 12/19/2010 - 02:07
Alla som bidrar till ett humanare samhälle är värda beröm! Det är så märkligt att det som för inte mer än 30 år sedan var en myndighet vars enda uppgift var att hjälpa utsatta människor, reducerats till att bli en form av socialpolis på vars ekonomiska agenda står "Jaga de svaga, ty de kan inte försvara sig"

Inlagt av Kerstin Blomstrand (ej verifierad) ons, 02/17/2016 - 20:00
Erik Ward blev min räddare i nöden. Jag fick avslag av FK när jag sökte hel sjukersättning. Har varit sjuk i många år och FK hade bråkat mycket med mig.
Min make hade läst om Erik Ward tidigare så jag ringde upp honom och berättade hur det låg till. Frågade om han kunde hjälpa mig att skriva ett överklagande. Det gjorde han och så skickade jag in det till Förvaltningsrätten. Tre månader senare fick jag svar där förv.rätt. dömde till min fördel.
Utan Erik Ward vet jag inte hur det hade gått.
Hälsningar Kerstin Blomstrand

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA