Helhetssyn krävs för unga med störningar

FÖRDJUPNING: FÄNGELSER2003-07-29
Kriminalvården måste satsa på starka vårdkedjor för unga brottslingar, anser Steve Ericsson vid kriminalvårdsmyndigheten i Eskilstuna.

I juni 2001 presenterade han en rapport om unga män i fängelse. Deras problem är ofta komplexa – missbruk, neuropykiatriska störningar och kriminell identifikation – och behöver därför mötas med en differentierad vård med helhetssyn, var slutsatsen.

Steve Ericsson rekommenderade mindre grupper, särskild verksamhet, högre personaltäthet och utvecklade arbetsmetoder. Årskostnaden beräknades till 35 miljoner kronor, mindre än en procent av kriminalvårdens totala budget.

– Unga intagna håller på att bli kriminalvårdens största problem, säger Steve Ericsson. De åker runt i en disciplinkarusell från anstalt till anstalt, och slutar ofta i frivald isolering för att de gjort sig omöjliga.

En sjukdom satte under en tid stopp för Steve Ericssons fortsatta arbete, men nu har han påbörjat ett nytt projekt i samarbete med psykiatern Kjell Modigh. Syftet är att hitta både bättre former för omhändertagandet i fängelse och ett sätt att bygga nätverk inför frigivningen. Det gäller inte minst unga intagna med neuropsykiatriska diagnoser som damp och adhd.

– För dessa personer är frigivningen ett ännu större kaos än vistelsen i fängelse, säger Steve Ericsson.

Fotnot: Damp (Deficits in Attention, Motor control and Perception) betyder dysfunktion eller svårigheter med uppmärksamhet, motorik och varseblivning. Diagnosen adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) innehåller vanligen symptomen hyperaktivitet, impulsivitet och koncentrationssvårigheter.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.